182. Purkmistr a rada města Rakovníka Janovi staršímu Gryllovi z Gryllova a Danielovi Staňkovic, vyslaným na sněm do Prahy: jsou tomu vděčni, že od berně 20 kop míš. jim uraženo bylo, aby až do konce sněmu v Praze setrvali.

V RAKOVNÍKU, 7. března 1596. — Kopiář v archivu města Rakovníka.

Službu etc. Vyrozuměli jsme z psaní vašeho, že jsou páni Pražané s vyslanými z měst nám od berně 20 kop na suplikací naši urazili a je na město Vysoké Mýto připsali, což rádi slyšíme a k sobě vděčně přijímáme; mnohem by však vděčněji bylo, kdybychom při předešlém způsobu zuostaveni byli, nicméně těch 20 kop jak jest uraženo na jeden-li termin čili dva v jednom roce, rádi bychom vyrozuměli. Podle toho žádost na nás vzkládáte, abychom koně pro vás dnešního dne na puol cesty odeslali, tak aby zítřejšího dne tím raněji v Praze byli a sobě odpočinuli, vy že se v sobotu zajisté domů strojíte a majíce nedostatek v penězích, v nich fedrováni býti tolikéž žádáte. I nedivíme se tomu my, že byste rádi domů se navrátili, neb bezpochyby na své hospodářství myslíte a při něm osobně býti sobě vinšujete: ale poněvadž sněm ještě zavřín, nad to sepsán, skorigován a vyhlášen není, a JMCská skrze resolucí (jakž jsme v tom zpraveni), toho žádati ráčil, aby se stavové neroz-jížděli, vidí se nám nebezpečné býti odjížděti, protož přátelsky za to žádáme, že sobě déleji drobet v městech Pražských potrvati a to vše vyčkati obtěžovati si nebudete. Dá pán Bůh, (jakž nám v tom dobru naději činíte), že se tím prodlévati nebude. Abychom pak sobě v outratách uskrovniti mohli, přimlouváme se k vám, když se domů navracovati míti budete, aby domácí koňové odtrhováni od prací nebyli, že sobě kotčího objednáte; pakliby objednán býti nemohl, k kterému by dni mělo se pro vás odeslati, tak aby se nimi zbytečně nestálo a netrávilo, nepochybujeme, že nám v známost uvedete. Sněmu, jakž vytištěn bude, abychom dva neb tři exempláře míti mohli, při panu Adamovi Skálovi jménem naším se dožádejte. Mají mu s poděkováním peníze, což jich koli za ně dá, navráceny býti. S tím se vám dobře míti vinšujeme. Datum v městě Rakovníce ve Čtvrtek po neděli postní Invocavit léta etc. 96.

Post scripta. Když již toto psaní zhotoveno bylo, přišlo nám na pamět, že také penězi fedrováni býti žádáte; i abyste v té příčině nedostatku netrpěli, vám při ukazateli listu tohoto 7 kop míš. (neb se na tak rychlo víceji shledati nemohlo) odsíláme. B. v.




Přihlásit/registrovat se do ISP