175. Dobré zdání Je obhajování přednosti Kutnohorských po Pražanech na sněmu proti Plzeňským.

1596. — Koncept v archivu Kutnohorském.

Pan president komory (p. p. Joachym z Kolovrat): Že o tom ví a poznává věc slušnou býti, že Horníci máme míti první hlas po Pražanech a to bej válo vždycky.

Pan místokancléř (p. Kryštof Želinský z Sebuzína): že máme slušné přednosti užiti před Plzeňskými i jinými městy: 1. poněvadž toho jest nám zřízením zemským propůjčeno. V relacích sněmovních taky toho se dokládá. Mají-li pak Plzeňští jaký majestát, ten jim proti zřízení zemskému postačiti nemá a moci nebude; nebo páni hrabata Šlikové měli sobě majestát propůjčený, že nejsou povinni k soudu zemskému stávati, však když jest se to našlo, že to proti zřízení zemskému jest, ten majestát jim nebyl k žádné platnosti. 2. příčina: poněvadž páni Plzeňští toho neužívali a privilegia abusu et non usu amittuntur, také to privilegium potratili, nebo věděli, že jest vám přední hlas dán zřízením zemským i dekami zemskými, o to se nikdy nedomlouvali. Na to vejpovědi při soudu komorním že se najíti moci budou.

Pan Abraham Hroch in simili forma.

Pan Václav z Kaliště: že nám prvé k tomu radíval, abychom sobě někderého tolaru nevážili utratiti a do sněmu jezdívali a tam se přiznávali. Že pak nyní k takovému sporu o tu přednost před Plzeňskými a my že se o to radíme, máme-li to zastávati, jiného se vidí, že jest slušné a v tom nám žádný že za zlé nebude moci míti a nemůže; nebo jak jednomu každému pobožnému člověku o spasení duše předně, potom o opatření těla svého přičiniti sluší, tak také i o poctivost se starati náleží, nemůže-li býti, aby větší, nežli prvé jmá, dojíti mohl, aby aspoň tu, kterúž měl a má sobě a potomkuom zachovati se snažil. Protož, že nám sluší taky o to se starati. Že pak Plzeňští tím majestátem se honosí, srozumívá se tomu, že onen čas JMCská v tom rozhněvání ráčil jest jim Plzeňským toho uděliti. Však poněvadž JMCská zase to provinění milostivě ráčil jest prominouti a zase na prvnější milost všechny přijíti, jakž v sněmu k 1. 1548 se najde, to ke škodě žádnýmu městu a k platnosti Plzeňským proti z. z. a deckám zemským nejní a nebude.

Nebo i o to rozsudek se najde na soudu komorním mezi p. Adamem z Wartemberka s jedné a Jakubem Kopřivou s strany druhé, že pán nařčen byl, že jest měl sťat býti a tak na poctivosti, že jest i potomci jeho zmařený pro vejstupek v čas tý protržky, i jest to napraveno, že takový nářek pánu aneb budúcím jeho nejní ke škodě.

Item ten majestát proti zřízení zemsk. daný, že nepostačí.

Item poněvadž jsou ho neužívali a privilegia neužíváním a zlým užíváním se potracují, tak oni že jsou to potratili. Na to nález soudu komorního mezi Pražany Novoměstskými a měšťany města Bělé o sklad tunního zboží 1. 1540 v úterý den sv. Gotharta.




Přihlásit/registrovat se do ISP