172. Zprávy o sněmování stavu městského při sněmě r. 1596 dne l5. a 16. února.

1596, 15—16 února. — MS. č. 1285. f. 353 b. a 354. v arch. města Prahy.

Feria V. postridie Valentini, 15. Februarii. Potom se hned vyvstalo z rady a šlo na zámek k publikování proposici sněmu rozepsaného, jakož se to hned po 8. hodině na půl orloji, že JMCská do sněmu přijíti ráčil, stalo.

Feria VI. post Valentini, 16. Februarii. Nejprv se vinš učinil, že v dobrém zdraví se najíti dali, toho za dlouhé časy žádáno. Dále předneseno, že s dovolením p. purkrabí etc. JMt k tomu, aby se sjíti a rozmluviti mohli, dovoliti ráčil. A dále poručil, aby se do zavření sněmu nerozjížděli, tak aby jsouce všickni společně přítomni ty věci říditi mohli. Dále aby tejnost rad zachovali a nevynášeli stavům vyšším, tak aby pronesením tím stíháni potom nebyli. Dále do sněmu s sebou žádných nebrali a nepouštěli pro zrádce a špehýře, jichž se odevšud obávati. Dále při uvažování věcí k svornosti a lásce směřovali a rozdvojení, jaké se před 3 lety stalo, se varovali: p. páni také všelikou šetrnost chtí prokazovati. Co se bude přednášeti, to po hospodách aby neroztrušovali pro zachování rad JJMtí a stavův. K hodině 8. časně aby se scházeli v světnici proti světnici sněmovní, kde se svědkové přijímají.

Co se odvozování kontribucí dotýče, toho oumyslu p. páni jsou, aby jedno každé město zvláště za sebe odvozovali, poněvadž velmi nebedlivě ji odvozují. O to před odjezdem aby se rozmluvilo. Též také, poněvadž při těch sjezdích nemívají své schrány, protož vidí se pánům, že by se od p. Myllera dům, jak se v tom ohlásil, k té potřebě koupiti a ten ku všelikému pohodlí jich stavů býti mohl.

Odpověď dána skrz písaře Plzenskýho: vděčení vinše a zase téhož všeho dobrého, zvláště při tomto jednání sněmovním, od p. Boha žádají. Chtějí na p. pány jakožto hlavu zření míti a se skloňovati, i se říditi. Z strany toho domu že chtějí rozmluviti a odpověď dáti.

Dále mluveno a předloženo: poněvadž snad včerejšího dne všickni při publikování proposici přítomni nebyli a někteří snad tomu zouplna nevyrozuměli, protož pro lepší toho všeho vyrozumění aby se věděli jak potomně s podstatou k čemu přimlouvati, znova přečteny jsou. (Nejprv generální proposici, potom speciální pod literami A. B.)

K 1. artikuli z generální proposici etc. o nařízení dobrého a pobožného řádu z strany nápravy životův a sv. pokání, kdež tomu JMt chtíti ráčí, aby modlitby, posty a jiné pobožné skutky nařízeny byly, že by nejlépe bylo (pro peccatis) modlitby vykonávati, krátké kázání do 1/2 hodiny a to letanií zavříti a dokonati. V městech vně jde snázeji tu věc opatřiti, ale ne tak v Praze, že kněží nesjednocení a svých smyslův etc. Potom šly přímluvy p. radních všech tří měst Pražských, že k tomu přistupují, aby v. ff. 4. a v. ff. 6. po půl hodině po klekání velikým zvonem zvoněno bylo a po modlitbách hned kázáni, po něm modlitba obyčejná (Exaudi Domine) a litanie zpívána byla, však to vše českým lidu obecnýmu rozumným jazykem.

Dále čten artikul 2. o domovní berně do 3 let svolení. K tomu mluveno, že s těžkém stav městský mine. Dále čten artikul 3. o posudním též do 3 let etc. Doloženo, že světlý sám v sobě a že i ten nemine. Dále čteno napomenutí o brzké vyřízení těch předložených věcí. Potom speciální proposici pod lit. A. čtena z strany vychování 3000 koní zbrojných, též 2 regimentů pěších, každý reg[i]ment po 4000 za 6 měsícův bez ancugu a obcugu. K tomu o svolení pomoci peněžité na vystavení Kokornu a jiných pevností s tvrzemi, nad čímž vrchním správčím JMti rada pan Mikuláš Balffy, potom aby o svolení defensí při sněmu léta etc. 93. zůstaveno bylo, dále aby na svůj náklad 3000 šancknechtů do pole vypravili. Naposledy o sumu peněz na profanty svolení, neb jinou to cestou opatřiti. Potom čtena druhá speciální proposici nejprv o minci, o pavování hor, o plavbu po Labi. Naposledy čtena konklusí milostivého JMti zakázání z generální konklusí a opatření reversem etc.

S tím se potom rozešli.

Při jednání rady městské dne 23. Februarii na konci napsáno: Potom [po sezení rady] se rozmlouvalo dlouho o artikule sněmovní s pány stavu městského.




Přihlásit/registrovat se do ISP