168. Zbyněk Berka, arcibiskup Pražský oznamuje Václavu Zálužskému z Vostroskal, hejtmanu císařského panství Lysského, že dne 19. února na Lysou k visitování kněžstva přijede a žádá ho, aby k tomu dni veškeré kněžstvo téhož panství obeslal.

V PRAZE. 1596, 11. února. — Orig. v archivu arcib. Pražského. (Registrata fas. II. 1580—1596.)

Zbyněk etc. Urozený a nám v pánu Buohu milý pane hejtmane! Nepochybujeme, že ste tomu z jistého JMCské pána našeho poručení vám učiněného vyrozuměti mohli, kterak sou nám na všech panství JMti k dosazování kněžstva a visitování všeckny kollatury svěřeny a mocně poručeny: kteroužto visitaci byli bychom rádi dávno vykonali, však pro nedostatek zdraví našeho a jiné mnohé příčiny tím až posavad se protáhlo.

A tejna vás nečiníme, že sme toho oumyslu, dá-li pán Buoh, v pondělí po svatý Juliane 19. dne tohoto Februarii nejprve příští na Lysou na noc přijedti a tu což nám tak z ouřadu našeho i obzvláštního poručení a jisté vuole JMCské, vám dobře povědomé, náležeti bude strany kněžstva aneb náboženství předsevzíti a říditi míníme. Protož vás napomínáme, abyste z téhož panství vám k správě náležejícího všeckny kněží obeslali, aby se bud v pondělí na noc, anebo v outerý velmi ráno na Lysou (žádný se ničímž nezastírajíc) najíti dali. Což vědouce v tom jistou vuoli JMCské a naše toto oznámení jsme k vám té naděje, že nás na týž den jakž dotčeno s náležitým opatřením očekávati budete. Odpovědi žádáme. S tím se vám na všem dobře jíniti vinšujíce. Datum v Praze v domě našem arcibiskupském v neděli po svatý

Školastice léta

96.Zbyněk Berka.





Přihlásit/registrovat se do ISP