157. Vilém z Lobkovic odvolávaje se na své právo kollatorské, ohrazuje se opětně před arcibiskupem Pražským, aby proti jeho vůli dosadil faráře do města Tejna Horšova.

V TÝNĚ HORŠOVÉM. 1595, 23. prosince. — Orig. v archivu arcibisk. v Praze. Recepta ab a. 1595.

Službu svou VMti vzkazuji, osvícený kníže a pane pane švagre můj zvláště milý! Vinšuji VMti od pána Buoha štěstí, zdraví i jiného všeho nejlepšího dobrého. Psaní VMti, kteréž mi opět strany dosazení faráře na faru do města Tejna Horšovského činiti ráčíte (jehož datum jest v Praze v domě arcibiskupském v pondělí po památce početí blahoslavené panny Marie), kteréž teprva dnešního dne v samej večer přijavši, z přečtení jeho co v sobě obsahuje všemu sem porozuměl, čehož bych se do VMti, jakožto do svého zvláště milého a na mne laskavého pana švagra (kterýmuž já vždycky raději všelijakou přátelskou a švagrovskou služebnost prokazovati, nežli jakou protimyslnost činiti aneb jakou příčinu k nesnázi dávati sem hotov) nikoli nenadal, abyste vždy na svým státi (mně ke škodě) a mne při předešlý omluvě a správě mý zanechati nechtíti ráčili. Neb i to VMti ještě oznámiti mohu, že od mnoha let, jak sem to panství ujal, již několik farářův tu na tý faře jest bylo a žádnej nikdá od VMti ani od předkův VMti tu na touž faru dosazen nebyl, ani za předkův mejch toho nikdá nebejvalo; než kterej jest mi se líbil a k tomu se hoditi mohl, toho sem ja předně (a žádnej jinej) na tu faru zvolil, a takovej každej od preláta Tejnskýho k tomu potvrzen jsouc s volí mou na touž faru dosazen bejval. čehož jak předešle tak i nyní užiti a při tom zůstaven býti žádám.

Co se pak toho artikule v zřízení zemským ukázaného dotejče, jak byste tomu rozuméti chtíti ráčili, věděti nemohu; neb toho v žádným psaní mým najíti a se dočísti neráčíte, abych já kdy proti těm artikulům aneb snesení něco proti nim činiti anebo před sebe bráti chtěl. Že pak tomu porozumívati ráčíte, že by nějakej kněz z Hory svatého Václava měl na tu faru deputirován bejti, a že by při něm mnohé nedostatky a nespůsoby bejti měly: VMti oznámiti mohu, že z předešlejch těch kněží kteří na tý faře bydleli, více nežli jeden z nich mnohem nedostatečnější a neumělejší jsou byli, a mnohem hanebněji i nepoctivěji (nežli tento) se chovali a. život svůj vedli, tak že by se tento velmi li pěji a slušněji (nežli ti předešli) k tomu hoditi a tý práci zadosti učiniti mohl. A kdyby se pak i ten nehodil, majíc na jinejch farách na gruntech svejch dosti učený a dobrýho chování kněží, slušnější a náležitější věc jest, abych je raději (nežli jiný a odjinud kněží) na touž faru dosadil, jim ji dopřál a je fedroval. V čemž VMt (jakž vejšeji dotčeno) ještě služebně a švagrovsky žádám, že mne při tom a při předešlý omluvě my zůstaviti a toho, čeho jest prvé nikdá nebejvalo, na mně jakožto VMti vždycky volným a hotovým švagru a služebníku nepočínati ráčíte. A kdež toho také v témž psaní ráčíte dokládati, že by purkmistr a konšelé Tejnští, poddaní moji, na místě vší obce s jistým vědomím mejm vo téhož faráře VMti psaní učiniti měli: tomu jak v předešlém psaní, tak i ještě (abych já jim k tomu, aby VMti vo faráře psali, dovolení svý dáti měl) odpírám, vo tom žádný vědomosti nemám, ani sem jim toho nikdá neporučil.

A tak zůstávajíce vždycky VMti ve všem mně možným povolnej švagr a služebník, VMt za to švagrovsky a služebně žádám, že jak předešle, tak i ještě vždycky mejm laskavejm panem švagrem bejti a mne při předešlý i při tyto slušný omluvě mý zůstaviti ráčíte. S tím milost buoží rač s námi se všemi bejti. Datum na Tejně Horšovským v sobotu po sv. Tomáši léta etc 95°.

Vilím z Lobkovic m. p.




Přihlásit/registrovat se do ISP