138. Páni a vladyky na soudu zemském na hradě Pražském shromáždění Stanislavovi biskupu Olomuckému oznamují, že jezdcům počtem 500 koní, kteří v městě Svitavách mustrováni býti mají, nebyla učiněna přípověd, ze na útraty jeho (biskupa) chováni budou, nýbrž že rytmistrové jejich napomenuti byli, aby žádné škody činiti nedopouštěli. Císař ani stavové Že nemají zalíbení nad tím, že jízdný lid ten nesešel se v ustanovený den 18. srpna ve Svitavách a ani nyní ještě nechce dáti se mustrovati.

NA HRADĚ PRAŽSKEM. 1595, 5. října. — Kvatern 95, F, 2 menších desk zemských v Praze.

Osvícenému a vysoce důstojnému knížeti a pánu panu Stanislavovi biskupu Olomúckému, královské káply české hraběti, JMCské radě, pánu a příteli našemu zvláště milému.

Pozdravení naše přátelské a službu svů VMti vzkazujem. Vysoce důstojný a osvícený kníže, pane a příteli náš zvláště milej a pane na nás laskavěj. Psaní VMti z strany pěti set koní rejtharů, kdeřl v městě v Svitavách mustrováni bejti mají, i taky jaká by se od nich zpráva dávala, totiž že by se jim připověděti mělo, jako byste je VknMt, pokud tu ležeti budou, kostfrej vychovati míti ráčili, sme porozuměli. A mužem za pravdu VMti oznámiti, že netoliko taková přípověď od nás (kderážby dokonce neslušná byla) jim učiněna není, nýbrž rytmistrové jejich při zavírání s nimi o službu napomenuti byli, aby žádné škody v témž městě Svitavách ani nikdež jinde činiti nedopouštěli, v čemž se taky nám, že to tak opatřiti chtějí, vysoce zavázali.

A majíce vosumnáctýho dne Augusti v městě Svitavách pospolu mustrováni bejti, že sou se teprv nyníčko a ještě, jak rozuměti, nezouplna tam sjeli a ještě se pro některé neslušné a mimo pštolunk vymyšlené své žádosti mustrovati dáti nechtějí: nad tím neráčl JMCská, pán náš nejmilostivější, žádného zalíbení míti a my taky nemáme. Nadějem se, že jim brzo od JMCské i od nás oznámeno bude, čím se spraviti míti budou. O čemž se nám vidělo VknMti přátelsky a služebně oznámiti zůstávajíce vždycky VMti volni všecko dobré přátelství a službu prokazovati. Dán na hradě Pražském ve čtvrtek po sv. Františku léta 95. Páni a vladyky etc.




Přihlásit/registrovat se do ISP