134. Petr Vok z Rožmberka arcibiskupu Pražskému Zbyňkovi, že nenadal se, aby bez jeho vůle a vědomí kaplana v Krumlově odstraniti poručil; oznamuje, že nařídil, aby prozatím oba kaplani na děkanství zůstali, však kněze Jiříka pro jeho veliké výstupky že tam trpěti nemíní.

KRUMLOV ČESKÝ. 1595, 17. září. — Orig. v arch. arcibiskup, v Praze. Recepta ab a. 1595.

Službu svou VMti vzkazuji. Osvícený vysoce důstojný a urozený pane pane příteli a švagře můj zvláště milej! Zdraví i jiného všeho dobrého přeji VMti od pána Boha věrně rád etc. Přijevši těchto dnův z Prahy domů, zpraven v tom v jistotě jsem, kterak nějaký kněz Jiřík, kaplan kostela mého Krumlova Českého, teď před některým týhodnem proti vší vůli a povolení pana archidiakona, jakožto na ten čas správci svého, k VMti s jistými některými zprávami a stížnostmi svými by se ujíti a poručení jisté listovní na takové své vznášení od VMti k témuž panu archidiakonu mému objednavši přinésti měl. Kteréhož jistě jsem se nenadal a poněkud lítostivě to snáším, že takovou proměnu při kostele mém nadepsaném v kněžstvu na zprávu toho jistého kněze Jiříka, člověka ne-příkladného, úřadu a povolání svého kněžského nebedlivého, vožralce, kostkáře, kuběnáře a summou (jakž jistou zprávu o něm mám) Bohu i lidem ošklivého, bez mého v tom povolení a vědomi učiniti chtíti ráčíte.

A poněvadž z téhož psaní VMti (kteréž podle poručení mého mi ukázáno jest) porozumívám, že jste o tom archidiakonu mému poručiti ráčili, aby se ten kaplan, s kterýmž jest se tak nadepsaný kněz Jiřík skrze své vejstupky pohodl, ihned z fary mé vybyl a jiný na místo jeho dosadil: i poněvadž proti mému s VMti na tom jistému zůstání, kdykoliv by jaká proměna v kněžstvu z hodných příčin na kollaturách mých se díti chtěla, to s volí a vědomím mým jistým předsebráti že se má, toto psaní a poručení VMti k často psanému panu archidiakonu mému prošlé jest, a já v tom spraven jsem, že ten jistý kaplan, který se vybýti má, člověk dosti příkladný, povolání svého pilný a lidu mému osadnímu při témž kostele příjemný a milý jest, druhý pak kněz Jiřík nepokojný a (ráčíte dopustiti) nevážný jsouc, tak že bych slušně o své ujmě, majíc toho dobrou svobodu, jeho ihned beze všeho na VMt vznášení z fary a kolatury své vybýti mohl, však ušetřujíce sobě předně duchovenství osoby VMti a potom dobrého v té příčině mého s VMtí srozumění, z týchž příčin o tom jsem nařídil, aby ti oba kaplani na ten čas tu při týž faře v poslušnosti pana archidiakona stáli a další resolucí VMti v tom očekávali; v tom však před VMtí se vyjevujíce, že pro veliké vejstupky a nenáležité činy toho kněze Jiříka tu trpěti nemíním. Toho sem VMti pro zprávu tejna učiniti nechtěl, vinšujíc se VMti na všem dobře a šťastně jíniti. Datum na Českém Krumlově v neděli po Povýšeni sv. kříže léta 1595.

VMti věrný a celý přítel

Petr Vok z Rožmberka etc, vladař domu Rožmberského etc.




Přihlásit/registrovat se do ISP