115. Vilém Trčka oznamuje Adamovi z Hradce o nezdařeném útoku Turkův na pevnost Ostřihom a prosí, aby pro jeho hladem mroucí knechty brzy peníze byly zaslány.

PŘED OSTŘIHOMEM. 1595, 6. srpna. — Orig. v arch. Jindř. Hradec.

Službu svú VMti vzkazuji, urozenej pane, pane na mne laskavej, od pána Boha zdraví i jiného všeho dobrého přeji VMti věrně rád. Muoj laskavej pane! VMti mohu oznámiti, že před včerejškem nepřítel z vobou stran vrchu, kterejž před Vostřehounem leží, jest silně táhl, domnievajíce se pěší lid i tolikéž střelbu do města přivésti. Nejprvé na tu stranu, kde pán z Švarcenbergu s svejma dvouma tisíci koňmi a já s svejm regmentem ležíme, jest šesti tisíci koňmi a s patnácti sty janičáry udeřil: ale děkuojíc pánu Bohu nejvyššímu pán z Švarcenbergu se s ním poctivě potkal, tak že na naší straně ani jeden Turek jest do pevnosti nepřišel, nebo mu ty šance, na kterejch ležím, a ten příkop, kterej při nich jest, vodpornej byl. Na druhý straně děkuojíc pánu Bohu tolikéž se našim dobře zdařilo; nebo ačkolivěč Tuorci velmi blízko pevnosti byli, ale naši je zase spátkem odeprali. Viděvši to Tuorci, že se jim na vobouch stranách lze zvedlo, co mohli vod peněz a klenotů dostati, nechavši stanů a ležení s velbloudy pustýho preč sou utekli. Tak děkujíc pánu Bohu ty stany všecky jsme dostali. Na naší straně již jsme skuoro vuokol vod Turkuov vobklíčení byli, ale žádný škody děkujíc pánu Bohu se nám nestalo, než mnoho peněz i tolikéž vod jinejch věcí rejthaři vod Turkuov dostali. Pán Buoh nám takové štěstí dáti ráčil. Dnes začali jsme opěty k zámku stříleti, jestliže se sami nepodají, naději se, že dá-li pán Buoh asi po zejtřku vší mocí buodeme štuormovati, pán Buoh rač nám popříti štěstí.

Muoj laskavý pane, VMti sluožebně prosím, že naříditi ráčíte, tak abychom brzo peníze dostati mohli, nebo Buoh ví, že jsme tak chuodí, že mi skuor knechti hladem mrou. Toho bega, kterého jsme dostali, Uhři, kteří pod mém šancem na vodě vartu držejí, ti jsou ho dostali; kníže Karel chce ho JMCské poslati. S tím VMti sluožebník zuostávám, Pán Buoh rač se VMti na všem dobře a šťastně jmíti. Datum před Vostřiehounem 6. dne Augusti anno 95.

VMti služebník

Vilém Trčka.




Přihlásit/registrovat se do ISP