102. Vilím Trčka z Lípy, nejvyšší nad plukem jízdy do Uher vypraveným, vymlouvá Mikulášovi Vodňanskému z Cazarova a Zikmundovi Kozlovi z Rejzentálu stížnosti na jízdu jeho vedené jako nedůvodné a žádá, aby jízda jeho do vesnic Kutnohorských mohla býti ubytována.

V ČÁSLAVI. 1595, 29. května. — Orig. v archivu Kutnohorském.

Službu svou vzkazuji, urozeni páni přátelé moji milí, od pána Boha zdraví přeji vám věrně rád. Z psaní, kteréž ste mi učinili, jsem tomu porozuměl a jistotně neřád toho slyším, jestli že sou moji knechti bílou rybici bělici polapili; ačkoliv ještě nejsem mustrován, chci se k tomu přičiniti, aby podle možnosti to zaplaceno bejti mohlo, ač jakž z psaní vašeho porozumívám, že jest se jim to podle potřeby zůstavilo, a tak konečně se obávám, že podle obyčeje tohoto kraje můj některej knecht červenou hlavu odtud dostal, anebo nejní-li dokonce ku pánu Bohu poslán. Moji milí páni! Víte dobře, že válka nepřináší žádnýho užitku a máme vždyckny pána Boha prositi, aby takovou metlu od nás zachovati ráčil, nebo jest nejtěžší a snad a taky se bojím, že tento rok jí ještě konce nebude, to bohdá poznáte, jestliže okolo vás nějaký musterplac držán bude. dobře-li sou se moji knechti chovali, a snad u Klatovských mohli byste se toho snadno doptati. Já jistotně tohoto psaní sem knechtům mejni neukázal, abych jim měl folkovati. ale jaká se jim křivda děje, to pán Buoh vidí; jest tak, že my Čechové žádný vojně jsme nepřivykli a za tou příčinou přichází nám v tyto příčině dosti špatná věc těžko, ale jestliže se JMCská milostivě doptati ráčí, aby [v] některým mustrplacu knechti se pokojně a trpělivě chovali, chci trestán bejti, ačkoliv dosti velký žaloby na mý knechty do komory přicházejí.

Než tomu se smáti musím, že zase žádnej na sebe nežaluje, co se proti tomu mejm knechtům děje, ale bylo by to proti starobylýmu obyčeji. Já sem sám Cechem a sem povinen při Češích státi, ale vidím, to ví Buoh, že se mejm knechtům v některejch příčinách velká křivda děje a tyto hodiny můj kvartyrmistr mně oznámil, kterak někteří toho zbraňují, aby na JMCské panství Malešovským a v jiných vokolních vesnicích knechti kladeni nebyli. I nemohu se tomu nadiviti za jakou příčinou se to děje, poněvadž jest jisté JMCské poručení vyšlo, aby moji knechti vokolo Čáslavě kvartyrováni byli, a poněvadž sou někteří knechti, nerci-li na jednu míli vokolo Čáslavě, ale na dvě, na tři i na štyry míle položeni, víme že JMCská ráčí bejti pán spravedlivý a nežádá aby měl užiti v té příčině svejmi statky nějakýho fortele před jinejmi, a již jest jednou jisté poručení JMCské pána našeho všech nejmilostivějšího vyšlo a páni komisaři sami ty vesnice do mýho kvartýru položili a tak nemohu se domysliti, zdali někdo nějakého užitku svého v tom hledá. I moji milí páni přátelé, poněvadž sem srozuměl, že byste vy těmi statky vládli, za to žádám, že se přičiníte, aby mejm knechtům nebylo zbraňováno do těch vesnic se klásti, což věřím že tak učiníte; já chci se přičiniti podle mý nejvyšší možnosti, aby se pokojně chovali. S tím milost pána Boha našeho rač s námi se všemi bejti. Datum v městě Čáslavi v pondělí po božím Těle léta etc. 95.

Vilém Trčka z Lípy na Opočně a Smiřicích etc. nejvyšší.




Přihlásit/registrovat se do ISP