308. Rudolf II. Jiřímu z Lobkovic a Hertwiku Zejdlicovi z Šenfeldu, aby bratřím Trčkům z Lípy dědiny komorní v kraji Hradeckém a výplatu na vesnicích k Smiřicím náležejících, za 3000 tolarů, a proti postoupení člověka poddaného ku panství Poděbradskému odprodané, do desk zemských vepsati dali.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM. 1584, 11. prosince. - Kvat. rel. žlutý od 1582 do 89, č. 47, fol. F. 19. 7 král. česk. archivu zemském.

Rudolf Druhý etc. Urozený a statečný, věrní naši milí! Věděti vám milostivě dáváme, že jsme z plnosti moci naší, jakožto král český, na poníženou prosbu statečného Buriana Trčky z Lípy na Světlé nad Sázavou a Velíši, rady naší a podkomořího království Českého, věrného našeho milého, jemu i také urozeným Jaroslavovi a Mikulášovi Trčkům z Lípy, vlastním bratřím jeho, dědicům a budoucím jich, prohlédajíce k jich a předkův jejich nám a předkům našim, předešlým králům českým, činěným pracným, věrným a užitečným službám, dědiny naše komorní a zápisné v kraji Hradeckém ležící, k dědictví dáti ráčili, zejména tyto: ves Chraustov, ves Dubečno, ves Vosek, ves Dvořiště, městečko Městec Králové, ves Čanku, též Svaté pole, ves Mokrej; kteréžto vesnice a cožkoliv toho více zápisného, nic ovšem nevymiňujíc, tiž bratří Trčkové v kraji Hradeckém mají a drží se vším a všelijakým k tomu příslušenstvím etc. Též také dávati ráčíme výš psaným bratřím Trčkům, dědicům a budoucím jich, vejplatu na níže psaných vesnicích, které k Smiřicím nyní se drží: vsi Černilov, vsi Jasenej, vsi Maslojedy, vsi Račice, vsi Benátky, vsi Habřina a což tak zápisného více k Smiřicím jest a drží, se všemi a všelijakými k těm vesnicem příslušenstvím etc... proti vyčtení tří tisíc tolarův neb kop míšeňských do ouřadu našeho dvorského colmistrství a postoupení nám ku panství našemu Poděbradskému dědičně jednoho člověka poddaného s platem i se všemi povinnostmi ve vsi Čiňovsi, též kus lesu v též vsi ležícího, tolikéž platu, kterýž na poddaném našem ve vsi naši Vopočnici k dotčenému panství náležející mají, i s postoupením dáti ráčili a touto relací dáváme etc. Dán na hradě našem Pražském v outerej po svatém Mikuláši léta etc. 84.




Přihlásit/registrovat se do ISP