245. Rudolf II. nařizuje Ladislavovi staršímu z Lobkovic, nejvyššímu hofmistru království Českého aby povolení císařské k zakoupení některých gruntů městu Budějovicím Českým do desk zemských vepsati dal.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM. 1583, 5. prosince. - Kvat. relací žlutý od 1582 do 89, č. 47, fol. B. 29. v král. českém arch. zemsk.

Rudolf Druhý etc. Urozený, věrný náš milý! Milostivěť věděti dáváme, že jsou na nás se vší ponížeností vznesli opatrní purkmistr a konšelé i všecka obec města našeho Budějovic Českých, věrní naši milí, že jsou koupili krčmu vejsadní svobodnou ve vsi Branišově ležící s jejím příslušenstvím, a dva lesy s grunty, jeden jakž slove Horní Mejavku a druhý Roubíkovú paseku, prosíc nás ve vší poníženosti, abychom jim takové grunty pozemské, koupené podle povolení a majestátu někdy pana děda našeho nejmilejšího JL císaře Ferdinanda, slavné paměti, na koupení k témuž městu Budějovicím do sto kop grošuov českých platu jim daného, na nějž jim ještě (jakž spravují) přes čtyřiceti kop grošův českých dokoupiti že pozůstává, do desk zemských vložiti a vepsati milostivě povoliti ráčili, jakž tomu z též jejich suplikací příležící vyrozumíš. Kdež pak znajíc takovú žádost jejich a poníženu prosbu slušnú bejti, k tomu naše milostivé císařské, jakožto král Český, povolení dávati a tobě milostivě poroučeti ráčíme etc. Dán na hradě našem Pražském ve čtvrtek po sv. Barboře léta etc. 83.




Přihlásit/registrovat se do ISP