241. Zápis o žádosti k sněmu vyslaných z města Tábora, kteříž při radě Starého města Pražského žádali, aby jim berně na tolik odepsáno bylo, na kolik povodní škody utrpěli.

1583, 29. listopadu. - Souč. záp. v ruk. č. 1244 arch. města Prahy.

Feria VI. pridie Andreae. Vyslaní pánův a vší obce města Hory Tábor vstoupivše do rady, oznámili: kdež by berně podle snesení sněmovního za termín hromničný léta 1582 spraviti měli, ale že nemalá škoda skrze povodeň jim se stala, kteráž také lidmi stavu rytířského jest obvedena, a tu sobě na témž dílu porážejí, tak jakž sněm o tom vyměřuje. A takové jistoty od osob stavu rytířského kladou, žádajíce, aby přijaty a v ta místa, kdež náleží, odvedeny byly, nebo že i s JMtmi pány úředníky zemskými o to sami promluvení měli a JMti ráčili jim sem ukázati.

Tu jim od pánův za odpověď dáno: předně, že žádosti jejich jest vyrozumíno, ale jeden ještě nedostatek se při tom nachází ten, ačkoliv vysvědčení jistých osob jest, jaká se jim škoda skrze povodeň stala, však oni sami žádného osvědčení nečiní, protož aby takové osvědčení také učinili a jeho podali; druhé, že se to od nich přijímá, avšak na ten spůsob, že se to všecko nejvyšším pánům berníkům [odsílá].




Přihlásit/registrovat se do ISP