238. Všichni tři stavové na sněmu shromáždění přijali za obyvatele království Českého Ferdinanda Albrechta Hoyosa svobodného pána z Štyksensteina.

1583, po 18. listopadu. - Kvat. relací žlutý od 1582 do 89, 5. 47, fol. G. 6. v král. česk. archivu zemském.

[In margine: "Tato relací předešlého sněmu pro krátkost času vykonána býti nemohla a protož tento sněm obnovena." Vklad stal se při sněmu dne 11. února 1585.]

Páni a rytířstvo, Pražané a jiní poslové z měst, všickni tři stavové království Českého, jakož sou na sněmu obecním, kterýž držán byl na hradě Pražském léta etc. LXXXIII  v pondělí po svatém Martině, Ferdinanda Albrechta Hoyosa, svobodného pána z Štyksenštejna a Trybiswinckl, JMti arci knížete Arnošta rakouského komorníka, na snažnou žádost a přímluvy mnohé za obyvatele království tohoto českého přijíti ráčili na takový spůsob, aby on i s dědici svými povinnost všecku, kteráž JMCské, jakožto králi českému náleží, jako jiní obyvatelé podle zřízení zemského o cizozemcích, když se do země přijímati mají, ukazuje, učinil a to konečně v šesti nedělích pořád zběhlých, listy přiznavací ke dckám zemským složil a též zápis dckami zemskými vykonal, a jakž pořádek království tohoto Českého a desk jest, v tom se ve všem zachoval, řád a právo podnikal, ničímž se nevymlouvajíc a nezastírajíc. S takovouto při tom další výminkou, že on svrchu psaný Ferdinand Albrecht Hoyos i s dědici svými má a povinen jest, tak jakž v tomto království od starodávna bejvalo i také zřízením zemským zapsáno a předešlými sněmy vyměřeno jest, u víře pod jednou aneb pod obojí spůsobou přijímajících se srovnati, i také kněžstvem pořádným buď pod kapitulou kostela hradu Pražského anebo konsistoře Pražské, kteří se poslušenstvím spravují, se spravovati. Poslové na to byli sou z plného sněmu při přítomnosti nejvyšších úředníkův zemských ut supra v druhé relaci až do: Joachym Novohradský etc., Karel z Bibrštejna a na Děvíně, JMC rada a plnomocný hejtman knížetství Hlohovského, Adam starší z Šternberka a na Sedlci, JMC rada a hejtman Nového města Pražského, Jiří mladší z Lobkovic a na Duchcově, JMCské rada, Bohuchval Berka z Dubé a z Lipého a na Loukovci z pánův; Burian Trčka z Lípy etc., Jan Vchynský etc., Albrecht Kapoun ut s., Václav Budovec z Budova, JMC rada nad apelacími, Jaroslav Vchynský ze Vchynic a na Drastech, Jiří Kapoun z Smiřic etc., Zikmund Sluzský z Chlumu a na Sukdole, souce z téhož plného sněmu k tomu zvláštně vysláni.




Přihlásit/registrovat se do ISP