170. Rudolf II. žádá nejvyšší úředníky zemské království Českého za dobré zdání, kdy by sněmy obecní v království Českém a zemích k němu přivtělených odbývány a jak nejspíše by zadržené berně a pomoci odvedeny býti mohly.

VE VÍDNI. 1583, 4. ledna. - Orig. v arch. Třeboňském.

Rudolf Druhý etc. Vysoce urození, stateční, věrní naši milí! Tejna vás činiti neráčíme, že jsme za příčinou věcí našich vlastních, též království, zemí a věrných poddaných našich, zvláště pak království našeho Uherského a hranic křesťanských, pominouti moci neráčili v svolení sněmovní jminulého roku nahlídnouti dáti, z kteréhož sme najíti ráčili, že všecky berně a pomoci nám od stavuov království našeho českého a zemí k němu příslušejících svolené, totiž v témž království, jako i v knížetství Slezských, při času památky blahoslavené panny Marie hromnic, v markrabství našem Moravském o středopostí, posudní pak v dotčeném království Českém při času svatého Jiří, v jmenovaném markrabství Moravském o svatém Bartoloměji a v knížetství Slezských na den svatého Jana křtitele božího. vycházeti budou. Což se markrabství našeho Horních Lužic dotýče, ačkoliv jsme dva sněmy v témž markrabství držeti dáti ráčili, však nám od stavův nic jistého a jmenovitého svoleno není, než toliko tím jsou se nám poddaně zakázali, když ztížnostem jejím (jak jest se to od toho času již stalo) zpomoženo bude, že se tolikéž poddaně a poslušně zachovati chtějí; a v markrabství našem Duolních Lužic berně i posudní při konci nyní jminulého roku osmdesátého druhého také již vyšlo.

I poněvadž podle nynějšího způsobu a velikého nedostatku, kterýž se na hranicích království našeho Uherského býti poznává, toho duoležitá potřeba ukazuje na ty cesty a prostředky pomysliti, kudy by pro ochranu a zdržení týchž křesťanských hranic a zpomožení tomu ubohému, velikou nouzi trpícímu lidu válečnému při stavích království našeho českého a zemí k němu příslušejících další pomoc objednána a obdržána býti mohla, a my jsme z duoležitých a velikých vám dobře vědomých příčin času nynějšího v často psaném království našem českém osobně býti nemohli, aniž ještě až posavad o tom jistotně věděti neráčíme, jak z strany morového povětří, kteréž až posavad v témž království trvalo, v jednom nebo druhém kraji jest a zuostává: protož jsme pominouti moci neráčili, než vám toto milostivé psaní naše císařské o dobré zdání vaše učiniti, milostivě vám poroučejíc, abyste to všecko, což nejspíš možné, společně bedlivě uvážili a nám ponížené dobré zdání vaše, kdy a kterého času v království našem Českém a zemích k němu příslušejících sněmové obecní rozepsáni a držáni by býti mohli, k další milostivé resolucí naší císařské bez prodlévání odeslali, abychom to, a což týchž hranic další potřeba by ukazovala, v milostivém uvážení našem jmiti a na to se resolvirovati mohli.

A jakož také toho jistu a hodnověrnú zprávu jmíti ráčíme, že mnozí z stavuov království našeho českého berní a svolených pomocí na určité terminy spravovati zanedbávají, a z některých krajův berně prvního terminu svatobartolomějského až posavad složiti a dáti neměli, pročež se obávati jest, že se spravením druhého terminu tolikéž tím dáleji protahovati a prodloužovati bude, nám pak, jakž nahoře dotčeno, podle nynější příležitosti a velikého nedostatku, kterýž se při způsobu válečném očitě spatřuje, na spěšném spravení týchž pomocí svolených, a což by ještě za kým zuostávalo, vysoce mnoho záleží: protož vám milostivě poroučeti ráčíme, abyste nyní psaný artikul také pilně spolu uvážili a nám ponížené dobré zdání vaše, jakým by prostředkem takové pomoci beze všech odtahuov, což nejspíš možné, složeny a zvyupomínány byly, oznámili, a vidělo-li by se vám, abychom stavy často psaného království našeho skrze listy naše odevřené po krajích rozeslané (jakž jest se to předešle dalo), k spravení dotčené berně a pomoci svolených a zadržalých napomenuti ráčili, aby dále, tím neodtahujíc, jeden každý to, což jest na berni zadržel, bez dalších odtahuov a zastírání zřízeným berníkuom dal a spravil, anebo co bychom sice v tom slušně naříditi moci ráčili. Na to od vás, jsouce vám vší milostí naší clsařskú nakloněni, spěšné odpovědi a dobré zdání očekávati ráčíme; vědouc, že na tom milostivu vuoli císařskú a královskú naplníte. Dán v městě našem Vídni v pátek po novém letě etc. 83.




Přihlásit/registrovat se do ISP