133 Císař Rudolf II. zřízeným radám království Českého, aby své dobré zdání v příčině reversu, kterýž stavové dle usnesení sněmovního od císaře žádají, jemu poslali a nařízení učinili, aby vojsku na pomezí Uherském záplata učiněna byla.

VE VÍDNI. 1582, 9. dubna. - Konc. v arch. česk. místod.

Rudolf II. etc. Urození a stateční věrní naši milí! Jakož jsme vám minulého času psaním naším císařským milostivě v známost uvésti ráčili, jaké slušné rozmyšlení strany toho reversu, kteréhož stavové království našeho Českého podle snesení [sněmovního, kteréž jest se na minulém sněmu obecním stalo, na nás žádají, míti ráčíme, milostivě vám poroučejíc, abyste tuž věc bedlivě uvážili, dadouc takový revers sepsati, nám to spolu s poníženým dobrým zdáním vaším k další milostivé resolucí naší císařské odeslali. I poněvadž nám od vás až posavad nic toho odesláno a dodáno není, a svrchu psané sněmovní snešení na to se vztahuje, že takový revers mezi tímto časem a velikou nocí nejprve příští k rukám vašim odeslán býti má, protož jsme neráčili moci pominouti, vám o to milostivé připomenutí učiniti A milostivě poručiti, abyste takovú věc, kteráž bedlivého a pilného uvažování potřebuje, bez prodlévání odeslali.

A jakož jsme vám také z komory naší dvorské strany placení lidu válečnému na hranicích království Uherského milostivé psaní učiniti ráčili, na kteréž až posavad nám žádná odpověď od vás dána není, a důležitá potřeba toho ukazuje, aby témuž lidu válečnému, což nejspíš možné, záplata učiněna byla, zvláště poněvadž se čas, při kterémž koňstva na trávu pouštějí, přibližuje; nebo kdyby tím odtahováno býti mělo, můžete znáti, že by z toho při mustruňku, nemajíc týž lid válečný koňstva před rukama na stání, nemalý zmatek pojíti mohl. Protož vám milostivě poroučeti ráčíme, abyste se k tomu přičinili a to tak nařídili, aby vyslaným mustra calmistrům záplatou déle prodléváno nebylo. A na čem to od vás postaveno bude, o tom nám bez odtahuov, znajíce toho pilnou potřebu býti, psaním vaším, tak abychom se čím spraviti a o tom další nařízení učiniti moci ráčili, oznámiti nepomíjejte. Na tom milostivou vuoli naši císařskú naplníte. Dán v městě našem Vídni v pondělí po neděli květné léta 82.




Přihlásit/registrovat se do ISP