126. Páni a vladyky při soudu zemském žádají císaře, aby na nejvyššího sudího zemského v příčině skládání účtů z došlých tax při soudu komorním komorou českou nastupováno nebylo.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM. 1582, 28. března. - Kvatern menších desk zemských "Žlutý listův poselacích od 1542 do 82" č. 128, L. 18.

Nejjasnější a nejnepřemoženější Římský císaři etc. VCMti se vší ponížeností v známost uvozujeme, když sme při času soudu zemského nyní minulého od zřízených osob nad počty berničnými z strany týchž počtuov některé zprávy přijímali, tu mezi jinými o tom jest se zmínka stala, že týmž osobám jest nějaký spis a poznamenání od VCMti presidenta a rad zřízené komory v království Českém podán, z kteréhož se tomu srozumívá, že by nějaký odpor mezi panem Jiřím z Lobkovic, nejvyšším sudím království Českého a předešlými berníky byl o některé reštanty z berní předešlých a počtu činění na místě někdy pana Jana nejstaršího z Lobkovic, tehdáž nejvyššího hofmistra království českého, pana otce páně z taxy, kteráž při ouřadu páně se jest sbíhala. V to když sme podle vyměření obecního sněmu, kterýž držán byl na hradě Pražském léta 77 v pondělí po hromicích [4. února], nahlídli a na ty věci bedlivě se vyptali, nic toho sme vyhledati nemohli, aby kdy na jmenovaného pana otce páně od JJMtí pánuov předkův VCMti o takové činění počtu z též taxy pořádně nastupováno, aneb toho při pánu hledáno bylo. Ačkoli se zpráva činila, že by od JMti císaře Maximiliana, slavné paměti, pana otce VCMti, o to nějaké psaní bylo prošlo; však potom na obecním sněmu, kterýž držán byl od stavu panského a jiných stavův, ponížená žádost na JMCskú vzložena byla, aby na to neráčil nastupovati, což jest pak až posavad v pokoji zůstávalo. Neb o tom i od nynějšího pana hofmistra království českého i od jiných osob přísežných tu sme zprávu vzali, že sotva tolik té taxy se sbíhá, aby písaři při úřadě soudu komorního vychováni, placením jim služby jich dosti skrovné, býti mohli. Že pak v předešlých časích se jest něco více taxy sbíhalo, to jest tou příčinou bylo, že téměř každého dne ten soud královský jest se držíval a jiný po řádek v tom, nežli nyní jest, se zachovával. A protož nám se se vší ponížeností za slušné vidělo VCMti to poddaně tímto naším psaním v známost uvésti a poníženě žádati, abyste VCMt své milostivé poručení do zřízené komory VCMti v království českém učiniti ráčili, aby o takový počet, na kterýž jest nebylo nastupováno za pana otce páně, dobré paměti, jmenovanému nejvyššímu panu sudímu království českého pokoj dán byl, poněvadž nerozumíme, aby tu jaký zvláštní a platný užitek vyhledán býti mohl. A my se VCMti ve vší poddanosti poručena činíme. Dán na hradě Pražském v středu po památce vtělení Krista pána léta etc. 82. VCMti věrní poddaní

 

páni a vladyky etc.






Přihlásit/registrovat se do ISP