283. Probošt, děkan a kapitola kostela Pražského oznamují komoře české, že k potřebám válečným proti Turku více než 150 kop m. dáti nemohou.

Bez místa i datum [1579.] - Opis souč. v ruk. knih. kapit. Pražské.

JMCské panu presidentu a jiným pánům radám v komoře království Českého pokorná sjuplikací.

JMti císaře římského rady zřízené komory v království českém, VMti páni milostiví! Jest nám od VMtí dvoje psaní dodáno na poručení JMCské, pána našeho milostivého, abychom k této nynější potřebě, mimo předešlou pomoc a vyslání, koně s vozy vypravili; druhé psaní, že bychom, vedle šacuňku našeho, místo osobního tažení na počet koní k mustruňku vypravení, každého měsíce na kůň po čtrnácti zlatých platiti a v moc pana rentmistra klásti prodlívali: i milistiví páni! prvé ne jednu ztížnost a nemožnost naši JMCské a Kské i VMtem jsme předkládali, čehož opakovati potřeba není, a podle našich nejvyšších možností pomoci jsme činili, žádajíce v tom rovnosti s stavy tohoto království míti, a JMCská a Kská ráčil jest nás při tom zanechati; ale toto opět obé abychom tak vykonati měli, možné nám není. Neb ani rovnosti s kláštery, kteříž mají za třicet aneb za čtyřiceti tisíc statků, a není v některém než dva neb tři kněží: a my, majíc míň, k tomu mnoho osob nás, nač se všickni vychovati musíme a dosti skrovně opatřeni jsouce, s nimi srovnati se nemůžeme. Jakož pak znaje to JMCská Ferdinad, slavné a svaté paměti, ráčil jest s stavy toho království, aby již při té malosti zachován bejti mohl, kostel náš a osoby naše, mimo jiné kláštery a osoby duchovní, ohraditi a dskami zemskými opatřiti, o čemž VMti dobrou vědomost míti ráčíte.

Avšak aby jednání VMtí při osobách našich daremné nebylo, poněvadž tak veliká potřeba JMCské i všeho křesťanstva toho jest, již nad možnost naši, o kteréž strany důchodův našich, jak ta malá a skrovná jest, tak že mnohý opat a prelát více důchodův má, nežli my všickni, dobře věděti ráčíte, za to obé vyslání koní a vozů k vezení potřeb válečných, i za to, co by se na koně rejtarům služby na měsíc dávati mělo, mimo předešlé s střelbou vyslané koně, jistou sumu peněz z svých porcí, nač bychom se vychovati, na nejvyšší sobě uskrovně, měli, dáti chceme, totiž půl druhého sta kop. A VMti prosíme, že na místě JMCské od nás tu sumu přijíti poručiti ráčíte, a při tom nás zanechati, abychom, již v pokoji jsouc, tím snažněji pána Boha za JMCskou i všecka vojska JMti prositi a se modliti mohli, podle toho obecného přísloví: "Tu ora, tu protege, tuque labora!" V tom se VMtem k laskavému opatření poručena činíme.

VMtem vždycky povolní

kaplané, probošt, děkan a kapitola kostela Pražského.





Přihlásit/registrovat se do ISP