261. Šepmistři a rada na Horách Kutnách prosebně žádají některých pánův za přímluvu, aby ujednávání o nová práva horní bez nich a na škodu jich se nedálo.

NA HORÁCH KUTNÁCH. 1579, 10. června. - Opis souč. v arch. města Hor Kut.

Službu svú vzkazujem, urozený pane, pane nám laskavě příznivý! Od pána Buoha všemohoucího VMti zdraví i všeho dobrého žádáme i také upřímně přejeme. Jakož VMti tejno není, že při tomto nyní pominulém sněme na vznešení nejvyššího pana mincmejstra království Českého na tom ode všech tří stavův království českého jest sneseno, abyste VMti spolu s jinými JMtmi pány k tomu volenými na práva horní zasednouti a podle JMtí rad JMCské komory a dotčeného nejvyššího pana mincmejstra k přehlídnutí a jich uvážení se uprázdniti a takovou věc, tím nemeškajíc, před sebe vzíti a k místu přivésti ráčili, jakž týž artikul sněmovní to v sobě šíře obsahuje a zavírá. I ačkoliv tomu nerozumíme jinače, než že takovú věc od JMti nejvyššího pana mincmejstra království Českého pro dobré těch hor a všech nás obyvatelův opatření před sebe jest vzata, však poněvadž o takovém spisování týchž práv horních již od několika let, jakž tomu rozumíme, od některých v malém počtu skládaných, na mále ani na mnoze nic jsme nevěděli a až posavad o nich (což nám jakožto lidem JMCské přísežným a horníkům v známost, jakž se nám vidí, spravedlivě uvedeno býti mělo) nic nevíme, a což tu by za práva horní mimo předešlá od někdy slavné paměti krále Václava Druhého okolo léta třístého, jimiž až posavad Hory se spravovaly, v latinském a německém jazyku vydaná míti se chtělo, nerozumíme; nýbrž, jakž naslejcháme, co jest předešle za jistejmi příčinami od některých k nám na Hory Kutné přišlých a pomocníkův jich přivedeno býti nemohlo, to že by nyní tímto prostředkem pod příčinou takových nových práv a opatření hor někdo sobě toho dovésti a tudy JMCské stolici od starodávna vysazenou, pořad práva našeho, privilegia, starobylé dobré zvyklosti, sněmy některé, konfirmací JMCské proměniti a v nic obrátiti, a což nám a ouřadu našemu i všemu městu náleží, to na sebe vtáhnouti a tudy se zvelebiti a nás potupiti chtěl, k čemž aby přijíti mělo, pán Bůh rač zachovati.

A protož k VMti v té příčině se utíkajíc žádáme, že nad námi a těmi horami ruku svou milostivou držeti, a když na taková práva horní s JMtmi pány k tomu volenými zasednouti ráčíte, nás v své milostivé paměti míti a tuto žádost a potřebu naši JMtem prvé, nežli by k jakému uvážení přišlo, přednésti a o to všelijak, aby nám také taková práva, poněvadž se tu nás všech netoliko konšelův, ale i soudcův, starších obecních i jiných, kteříž se týchž hor s znamenitými náklady, jsouce tu na větším díle zrodilí a jiní od mnoha let trvající, dotýkáme, prvé k přehlídnutí povolnému a byla-li by vůle VMti i k dání zdání dobrému ukázána byla, nežliby k uzavření a vytištění svému přišla, přičiniti a nás v tom milostivě fedrovati ráčíte. Nebo obáváme se, jestližeby se co pod takovým tejným a ukrytým spisováním těch práv horních na zlehčení stolice JMCské, pána, pána našeho nejmilostivějšího, pořadu práva našeho, privilegií, starejch dobrejch zvyklostí etc. pod jakejmkoliv spůsobem a barvou stalo, a my potom k vykonání a zachování jich nutkáni byli, aby potom skrze to nějací odporové, záští, nevole, soudové neb něco jiného nepošlo. Neb abychom my co nového na zlehčení stolice JMCské, privilegií, našich starobylých zvyklostí se dopustiti měli, raději pořadem práva o to rozeznáni býti žádáme; ale věříme, jakožto milovník těch hor, že k tomu ničemuž přijíti dopustiti neráčíte. V čemž se pánu Buohu a VMti v milostivou ochranu poroučíme. Dán na Horách Kutnách v středu po slavné památce seslání Ducha sv. léta etc. 79.

 

Šepmistři a rada na Horách Kutnách.


In tergo: "Připiš listův k některým pánům obzvláštně činěných."




Přihlásit/registrovat se do ISP