228. Stavové na sněmu shromáždění dali přitisknouti pečeť zemskou k listům mocným v příčině urovnání hranic zemí koruny České, i dali plnou moc nejvyšším úředníkům a soudcům zemským, aby komisaře na ty meze vyslali mohli.

1579, 14. dubna. - Kvatern "fialový relací od 1575 do 82", č.. 46, fol. J. 22, menšího stav. arch. v král. Českém archivu zemském.

Páni, rytířstvo, Pražané a jiní poslové z měst, všickni tři stavové království Českého na sněmu obecním, kterýž držán byl na hradě Pražském v pondělí po hromnicích léta sedmdesátého devátého, ráčili rozkázati pečeť zemskou přitisknouti k mocným listům na meze, hranice království Českého, markrabství Horních i Dolních Lužic a tak na všecky a všelijaké meze a hranice království tohoto a zemí k němu přináležitých, kdežbykoli toho potřeba byla, aby komisaři, kdeříž od JMCské jakožto krále českého a země vysláni budou, o ty hranice a meze buď smlúvou neb soudem konec aby učiniti mohli. Taky stavové tu moc nejvyšším ouředníkům a soudcům zemským tímto sněmem dávají, aby mohli a moc měli na ty meze, kdežbykoli toho potřebu uznali, komisaře od tohoto království podlí komisařův JMCské zříditi. Pakli by předešlými sněmy na ty kderé meze komisaři zřízeni byli, to se při tom zůstavuje, a jestliže by kdeří z nich zemřeli, aby na místo těch zmrlých jiné naříditi mohli a moc měli. Poslové na to byli sou z plného sněmu v přítomnosti nejvyšších ouředníkův zemských Bohuslava Felixa Hasištejnského z Lobkovic a na Líčkově a Chomutově, nejvyššího komorníka království Českého a Michala Španovského z Lysova a na Pacově, nejvyššího písaře království Českého, v přítomnosti úředníkův P. m. d. z. Václava Šturma z Hyršfeldu a na Hluboši, místosudího království Českého, Vilíma Malovce staršího z Malovic, místopísaře království Českého, Václava Komedky z Rovin, ouředníka podkomořího království Českého a Bohuslava Mazance z Frymburka a na Mimoni a Slatinanech, písaře menších desk zemských v království Českém: Vilém z Rožmberka a na Českém Krumlově, správce a vladař domu Rožmberského, JMCské tejná rada a nejvyšší purkrabě Pražský, Ladislav starší z Lobkovic na Chlumci a Jistebnici, nejvyšší hofmistr království českého, Jan starší z Valdštejna a na Sedčicích, nejvyšší sudí dvorský království českého, Joachym Novohradský z Kolovrat a na Kosatkách, purkrabě Karlštejnský, Ladislav mladší z Lobkovic a na Zbiroze, Zdeněk z Vartmberka a na Buštěhradě, hejtman Nového města Pražského, Jiří Bořita z Martinic a na Smečně, Jaroslav Libštejnský z Kolovrat a na Petršpurce, Dolních Lužic lantfojt, z pánuov; Burian Trčka z Lípy a na Světlé nad Sázavou, podkomoří království Českého, Jan Vchynský ze Vchynic a na Nalžovech, purkrabě Karlštejnský, Albrecht Kapoun z Svojkova a na Hlušcích, purkrabě kraje Hradeckého, Bemart starší z Hodějova a na Lčovicich, Radslav Vchynský ze Vchynic a na Petrovicích, Jiřík Mošaur z Valdova a na Dobřejovicích, Jakub Chodaur z Lokte a na Sibříně z vladyk, jsouce na to od JMtí z téhož plného sněmu zvláště vysláni.




Přihlásit/registrovat se do ISP