227. Stavové na sněmu shromáždění přijali za obyvatele království Českého Ditricha Švendu z Švendy, Hylmara z Quernhaimu, Mikuláše Fictuma z Ekštetu, Jana Purkštalera z Purkštalu, Hanuše Tuchera z Šoverova, Michala Kaštnara, Krištofa Lindnera a Oldřicha Oustala z Salu.

1579, 14. dubna. - Kvatern "fialový relací od 1575 do 82", č. 46, fol. J. 21, menšího stav. arch. v král. Českém archivu zemsk.

V outerý po květné neděli.

Páni a rytířstvo a Pražané i jiní poslové z měst království Českého na sněmu obecním, kterýž držán byl na hradě Pražském v pondělí po hromnicích léta sedmdesátého devátého: jakož sou za obyvatele království tohoto přijati ráčili Ditricha Švendu z Švendy, JMti císaře Rudolfa nejvyššího jakrmistra v království českém i v jiných zemích k němu přináležejících a hejtmana na Lysé, Hylmara z Quernhaimu, Mikuláše Fictuma z Ekštetu, Jana Jiříka Purkštalera z Purkštalu, Hanuše mladšího Tuchera z Šoverova, Michala Kaštnara, JMCské služebníka v kanceláři české, Krištofa Lindnera, Voldřicha Oustala z Salu, JMCské paumistra na hradě Pražském, i s dědici jich, na takový spůsob, aby oni povinnosti všecky, kteréž králi JMti a stavům království tohoto náleží, jako jiní obyvatelé, podle zřízení zemského o cizozemcích, když se do země přijímati mají, učinili a jakž pořádek království českého a desk jest, v tom se ve všem zachovali, řád a práva podnikali, ni čímž se nevymlouvajíc ani zastírajíc; s takovouto při tom výminkou, že oni Jetřicb. Švenda, Hylmar z Quernhajmu, Mikuláš Fictum, Jan Jiří Purkštaler, Hanuš mladší Tuchar, Michal Kaštnar, Krištof Lindner, Voldřich Oustal etc. mají a povinni sou, tak jakž v tomto království od starodávna bývalo i také zřízením zemským a předešlými sněmy vyměřeno jest, u víře pod jednou neb pod obojí spůsobou přijímajících se srovnati i také kněžstvem pořádným, buď pod kapitolou kostela hradu Pražského aneb konsistoře Pražské, kteříž se poslušenstvím spravují, se spravovati a jináč nic.

Poslové na to byli sou z plného sněmu v přítomnosti nejvyšších úředníků zemských Bohuslava Felixa Hasištejnského z Lobkovic na Líčkově a Chomutově, nejvyššího komorníka království českého a Michala Španovského z Lysova a na Pacově, nejvyššího písaře království Českého, při přítomnosti úředníkův P. m. d. z. totižto zejména těchto, Václava Šturma z Hyršfeldu a na Hluboši, místosudího království českého, Vilíma Malovce staršího z Malovic, místopísaře království českého, Václava Komedky z Rovin, ouředníka podkomořího království Českého a Bohuslava Mazance z Frymburku na Mimoni a Slatinanech, písaře menších desk zemských v království českém: Vilím z Rožmberka a na Českém Krumlově, správce a vladař domu Rožumberského, JMCské tejná rada a nejvyšší purkrabě Pražský, Ladislav starší z Lobkovic a na Chlumci a Jistebnici, nejvyšší hofmistr království Českého, Jan starší z Valdštejna a na Sedčicích, nejvyšší sudí dvorský království Českého, Joachym Novohradský z Kolovrat a na Košatkách, purkrabě Karlštejnský, Jaroslav z Smiřic a na Kostelci nad Černými lesy, JMCské dvoru v království Českém maršálek, Jiří z Lobkovic a na Mělníce, Jiří Bořita z Martinic a na Smečně, Jindřich z Valdštejna a na Dobrovici z pánuov; Burian Trčka z Lípy a na Světlé nad Sázavou, podkomoří království Českého, Jan Vchynský ze Vchynic a na Nalžovech, purkrabě Karlštejnský, Albrecht Kapoun z Svojkova a na Hlušcích, purkrabě kraje Hradeckého, Vilím Beřkovský z Šebířova, Bohuslav Vojíř z Očedělic, Vojtěch starší z Vřesovic, Václav Kryspek z Griespachu a na Šumburce z vladyk, jsouce na to k tomu od JMtí z téhož plného sněmu zvláště vysláni.




Přihlásit/registrovat se do ISP