211. Rudolf II dává instrukcí Hynkovi z Vrbna, Hynkovi Brtnickému z Valdštejna a Jarošovi ze Zástřizl, jako poslům císařským na sněm do Brna ke dni 15. března položený vypraveným, co by se stavy markrabství Moravského jednati měli, zvláště aby stavové poslům svým na valný sněm do Prahy vypraveným plnou moc k sněmování na šest neděl danou ještě o tři, čtyry neděle prodloužili.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM. 1579, 25. února. - MS. souč. "Památky sněmovní" III, fol. 174 v zemnsk. arch. Markrabství Moravského v Brně.

Rudolf Druhý etc. Instrukcí na urozené Hynka z Vrbna na Bystřici, Hynka Brtnického z Valdštejna na Brtnici a statečného Jaroše z Zástřizl na Bozkovicích, posly naše k stavům markrabství našeho Moravského na sněm obecní, který v městě našem Brně v druhou neděli v postě [15. března] nejprve příští držán býti má, co na dotčené stavy vznésti a s nimi jednati mají, daná: předkem, aby poslové naši stavům markrabství Moravského, poddaným našim věrným milým, po dodání jim listu našeho věřícího milost naši a všecko dobré oznámili s doložením takovým, že od nich, jako věrných poddaných svých milých, že jsou se k témuž z poručení našeho položenému a rozepsanému sněmu poslušně sjeli a najíti dali, s obzvláštní vděčností milostivě přijímati ráčíme. A jakož o tom stavové markrabství Moravského dobrou vědomost mají, že jsou na milostivou žádost naši, na ně skrze komisaře při sněmu, kterýž léta tohoto sedmdesátého devátého na den nového léta v městě Olomouci držán byl, vloženou, na sněm do království českého, k pondělímu po hromnicích nyní minulých na hrad Pražský položený, osoby z prostředku svého ze všech čtyř stavův s plnou mocí volili a vyslali, však s takovou výhradou, že takové jejich plnomocné vyslání a zmocnění nic déle nežli do šesti neděl pořád sběhlých od začátku výše jmenovaného sněmu trvati a přes týž vyměřený čas žádné moci míti nemá, jakž odpověď jejich komisařům a poslům našim daná v sobě obsahuje: i poněvadž pro nevypraveni od knížat a stavův knížetství Slezských poslův jejich na nynější sněm do království Českého, čímž se za nenadálými příčinami až posavad protáhlo, takové sněmovní jednání, jakž by náležité bylo, předsevzato býti nemohlo, ale již na každý den týchž poslů se očekává, však nicméně my s stavy království Českého a s vyslanými s plnou mocí z zemí k němu příslušejících a připojených, kdež i se tak sjeli, pokudž býti může, žádného času při tom nemaříce v jednání býti a zůstávati ráčíme. A protož že my stavův markrabství Moravského, věrných poddaných svých milých, milostivě žádati ráčíme, aby stavové vyslaným svým s plnou mocí, kteréž jsou tak do království českého na nynější sněm vypravili, od času vyjití těch šesti neděl ještě za čtyři anebo tři neděle pořád sběhlé terminu a času při sněmovním jednání v témž království zůstati přidali, a k této naší milostivé a otcovské žádosti z již nahoře oznámené příčiny povolně a poddaně (jakž pak k nim té nepochybné důvěrnosti býti ráčíme) se najíti dali, tak aby takové již začaté a předsevzaté jednání s pomocí pána Boha všemohoucího, kteréž se netoliko království Českému a zemím k němu připojeným ale všemu křesťanstvu k dobrému a užitečnému a prospěšnému děje a vztahovati bude, k svému vykonání a na místě postavení přivedeno býti mohlo.

A my v to se milostivě uvolovati ráčíme stavy markrabství Moravského, že jim takové poslův jich s plnou mocí již do království Českého na ten sněm vypravených a týmž poslům dalšího při sněmovním jednání v témž království českém zůstání, času a terminu přidání, privilegiím a svobodám jich k nižádné škodě, ujmě a ublížení býti nemá, dostatečným reversem opatřiti a jim takovou jejich poddanou povolnost všem, i jednomu každému zvláště, vší milostí svou císařskou vzpomínati a nahrazovati ráčíme.

A což tak jmenovaní poslové a komisaři naši při již psaných stavích markrabství Moravského spůsobí a vyřídí, toho aby nás, což nejdřív možné, tejna nečinili, vědouc, že na tom milostivou a jistou vůli naši císařskou naplní. Dán na hradě našem Pražském v středu po svatém Matěji apoštolu božím léta sedmdesátého devátého etc.

Rudolf m. p.

Ad mandatum, sacrae caes. maj. propr.

Vrat. a Pernstein, s. r. B. cancellarius,

Th, Mehl, Khober,





Přihlásit/registrovat se do ISP