204. Vyslanci Kutnohorští při sněmu v Praze oznamují šepmistrům a radě mesta Kutné Hory, jaké artikule v proposici sněmovní byly předneseny.

V PRAZE. 1579, 12. února. - Orig. v arch. Kutnohorském.

Službu svú vzkazujem, slovutné a vzácné poctivosti páni přátelé a sousedé naši milí! Nemalou jsme ztížnost nad tím měli, když nás psaní došlo, že by v suplikacích do sněmu svědčících, i také některým JMtem pánům obzvláště činěném psaní omyl se nacházel za příčinou sumy vynaložené na doly Hrušky skrze nečasné vyhledání, poněvadž již prvé, než nás takové psaní došlo, nejvyššímu panu komorníku království Českého jednoho psaní od VMtí jsme dodali i také, žeby přes devadesáte tisíc vynaloženo na dotčené doly bylo, oustně JMti oznámili, a tak hned jsme měli všech těch psaní pořádně dodávati a věci nám poručené jednati; ale poněvadž v tom překážka se stala, co tomu říci nevíme, než za to žádáme, že neráčíte nám těch všech psaní odeslati meškati, abychom pomalu solicitovali.

Co se artikulův sněmovních dotejče, tuto středu dne včerejšího teprve jsou vyhlášeni, tak jak jsme spraveni v tento rozum:

předně JMCská stavům království českého z toho, že jsou se na poručení JMti k sněmu najíti dali a tak se v tom poslušně zachovali, děkovati a při tom nebezpečnost míst hraničných v království Uherském ležících ztížně předkládati a proti Turku na pomoc místo berně do několika let každého roku 150.000 kop míš. na dva terminy, aby JMti dány byly, žádati a jestliby pak stavové sami zámky pomezní opatrovati chtěli, k tomu jim také JMCská dovolovati ráčí.

2.Item, též dále žádati ráčí, aby se stavové o sumu, která by JMti ročně vycházeti mohla na stavení a opravu zámků pomezních a míst hraničných, urovnali a sami na tu cestu, odkadby takovú sumu bez ublížení chudých vzíti měli, pomyslili.

3.Item, také aby na místě posudního, poněvadž se nepřiznáním a nečastým toho složením Jmti veliká ujma děje, suma jistá povolena a JMti dávána byla.

4.Item, dluhy JMCské aby stavové příkladem jiných potentátův poddaných na sebe přejali a zaplatili.

5.Strany mustruňku dobrý pořádek aby drželi a strany veřejnosti s zemí Uherskou a Rakouskou o to, kterak by jedna země druhé v čas potřeby a zvláště pak jakby tažení proti Turku mezi sebou naříditi mohly, dobré srozumění měli.

6. Sněm aby brzo zavřeli a žádný odsad z Prahy aby bez vůle JMCské, dokavadžby zavřín nebyl, neodjížděl, nýbrž vyhlášení jeho očekával. Naposledy že to svolení jich nemá za zvyklost počteno býti, nýbrž že jim JMCská na to dostatečný revers dáti a stavům to milostí svou císařskou nahrazovati ráčí, té milostivé naděje JMCská jsouce, že té žádosti JMti u sebe průchod dáti moci budou.

A ve čtvrtek když jsme na zámku byli, slyšeli jsme od mnoha, když tito artikulové na místě postaveni budou, že ještě jiní artikulové budou od JMti předloženi, protož toho jsme VMti tejna na ten čas učiniti nemohli. Pán Buoh rač dáti, abychom šťastně a dobře strany našich věcí zjednati mohli.

Datum v Praze na Novém městě v domě řečeném u tří pávův ve čtvrtek po sv. Scholastice 1579.

 

Václav Vizina. Řehoř Špička.





Přihlásit/registrovat se do ISP