187. Rozvrh dluhův na jednotlivé země koruny české, kteréž aby stavové na sněmu l. 1579 k zaplacení na sebe přijali.

Opis souč. v arch. česk. místodrž.

Jakož se slavných pamětí císaře Ferdinanda a císaře Maximiliana i nynějšího JMCské dluhové pro od mnoha let ustavičně trvající války a defensí proti dědičnému nepříteli mnohem výše nad deset milionů zlata vztahují, a JMCské takového břemena bez přičinění a pomoci JMti království, zemí a věrných poddaných dále snésti možné nikoli není: protož ráčí JMCská k stavuom království Českého a zemí k němu přináležejících té milostivé nepochybné naděje býti, že JMti na pomoc k vyvážení takových těžkých dluhuov z poddané upřímnosti a lásky při nejmenším níže položenu pomoc učiní, totiž: království České a oboje Hořejší a Dolejší Lužice markhrabstvi. K koruně České a obojímu markrabství Hořejších a Dolejších Lužic ráčí JMCská té milostivé naděje býti, že na sebe k vyvážení takových JMti dluhuov při nejmenším 2,500.000 zlatých rejnských převezmou.

A poněvadž se domácí české dluhy, i s tím, což jest na JMti peněžité ouřady a dědičná panství v království Českém ukázáno, vztahují okolo 810.323 tolarů; item, přespolní, na ouřad JMti rentmistrský ukázané dluhy, kteréž obzvláštně k zdržení zámkuov pomezních a vychování lidu válečného zdělány jsou 1,003.807 tolarů; též také co jest do obojího markrabství Moravského, Hořejších a Dolejších Luožic ukázáno, mezi nimiž také dluhové na lid válečný obsaženi sou, okolo 374.811 tol. 35 gr.: učiní v jedné sumě 2,188.941 tolarů 35 gr.; mají stavuom k vyplnění nahoře oznámených a při nejmenším uložených 2,500.000 zlatých rejnských jiné dluhy, kteréž tolikéž na samé toliko zdržení zámkuov pomezních a vychování lidu válečného zdělány jsou, jmenovány a v jistém partikulaři podány býti.

Markrabství Moravské. K stavuom markrabství Moravského jest JMCská tolikéž té nepochybné naděje, že k svedení JMti tak velikých a těžkých dluhuov při nejmenším 1,000.000 zlatých na sebe přijmou. Odtud a z té sumy mají předně domácí a již prvé v to místo ukázané dluhy zaplaceny, ostatek pak k vyplnění těch 1,000.000 zlatých podle obzvláštního poznamenání na jistých dluzích, kteréž tolikéž k vychování lidu válečného zdělány jsou, ukázáno býti.

Knížetství Slezské. K knížatuom a stavuom slezským ráčí JMCská tolikéž té milostivé víry a naděje býti, že k vyvážení JMCské dluhuov na sebe přinejmenším 1,500.000 zlatých převezmou. A poněvadž již domácích dluhuov na JMCské komoru Slezsku ukázáno jest 1,024.606 zl. 13 kr.; a cizích dluhuov, mezi nimiž také dluhy na vychování lidu válečného objednány jsou 311.954 fl. 44 kr.; mají jim stavuom k vyplacení těch 1,500.000 fl. také jiní věřitelově, kteří peněz svých tolikéž pro zachování zámkuov hraničních a vychování lidu válečného zapůjčili, jmenováni a v obzvláštním poznamenání podáni býti.




Přihlásit/registrovat se do ISP