335. Císař Maximilián II. nařizuje Pražanům Staroměstským dostatečné učiniti opatření, aby židé pražští třidcátý peníz vedle sněmovního svolení ze všech prodajů odváděli; rychtář císařský aby pro neodvádění takového peníze pokuty sněmem vyměřené se dosuzoval.

ZE VÍDNI. 1572, 31. ledna (ve čtvrtek po obr. sv. Pavla). Konc. v arch. česk. místodržitelství.

Poctiví věrní naši milí! Zpráv u toho míti ráčíme, kterak by se mezi židy pražskými v dávání třidcátého peníze, kterýž nám od stavův království Českého ze všech a všelijakých věcí kromě prodajuov a zástav statkuov pozemských dědičných, manských, zápisných, purkrechtních a sedlských, též také kromě pšenic a ječmenuov, kteréž se v témž království Českém k vaření piva skupují, z jiného ze všeho, ovšem nic nevymieňujíc, svolen jest, veliký neřád zachovávati měl: tak že se mnoho židuov nejde, kteříž dotčeného třidcátého peníze na znamenitých sumách nedávají, což nám, že se zavřením a snesením sněmovním zadosti neděje a týmž židuom od Vás a i od rychtáře našeho, kterýž o tom dobrou vědomost má, proti týmž svolením sněmovním, kteráž v sobě to světle obsahují, jak to všecko mezi židy opatřeno a týž třidcátý peníz vybírán býti má, že Vy to dostatečně naříditi a k tomu dohlídati máte, aby to vše od nich beze všeho fortele vycházeti mohlo, se přehlídá, nemůže než s podivením býti a nad tím slušně nemalou než velikú ztížnost neseme.

A protož Vám poroučeti ráčíme přikazujíc, abyste ihned, jakž Vás toto psaní naše císařské dojde, mezi týmiž židy ty všecky osoby, kteréž se v tom tak neslušně chovají a vedle již psaných svolení sněmovních dotčeného třidcátého peníze nedávají, s pilností vyhledati dali a k spravení toho, jakž kdokoliv a z čehokoliv zadržel, žádných praktik a forteluov v tom jim dále provozovati nedopouštějíce, beze všech dalších odtahuov skutečně přidrželi a napotom se v tom s lepší pilností a bedlivostí nežli prvé, k tomu dohlídajíc, chovali. Neb kdyby se toho nestalo a více se co toho dálo a vyhledati mohlo, tehdy bychom k tomu přinuceni byli a k rám o pokutu sněmy vyměřenou (čehož bychom Vám nepřáli) hleděti museli. Ale však o Vás pochybovati neráčíme, majíc od nás toto napomenutí sobě učiněné, že se v tom tak poslušně zachováte a před těmi škodami se varovati budete, jináč nikoli nečiníce.

A poněvadž z počátku psaný rychtář náš o těch některých židech, kteříž takového třidcátého peníze nespravili, dobrú vědomost má, tolikéž Vám poroučíme, abyste mu toto psaní naše ukázali a v známost uvedli: že jest jistá vuole naše císařská, aby on ihned ty všecky osoby z toho pořadem práva obeslal a na nich se, ovšem žádného v tom nešanujíc; pokuty sněmy vyměřené dosuzoval.




Přihlásit/registrovat se do ISP