308. Zápis o jednání Pražanů s těmi městy království Českého, kteráž se "nejdburskými" neb sasskými právy řídila, v příčině napravení a urovnání práv městských.

1571, 17. února. Manuál č. 1237 v arch. města Prahy.

Sabbato postridie Julianae 17 Februarii 1571. Purkmistři a rady Starého a Nového města Pražského shledání společné měvše a sjití učinivše se pány posly z měst, která se nejdburskými anebo sasskými právy spravují a řídí, a dekret J. M. císaře o to jest učiněn a prošel: kdež předloženo jim pánuom posluom, aby se snesli v těch právích nových, poněvadž by při přítomnosti všech tři měst království Českého sepsána, přehlídnuta a skorigována i J. M. C. podána býti měla.

Po potazu vstoupivše zase dali skrze Vavřince Zoubka z Litoměřic promluviti, že oni se nepamatují, aby všichni při tom z těch měst bývali, než někteří byli jsou a tu v přítomnosti jejich někteří artikulové čteni, i k těm nemohli přistoupiti, kteříž proti právům jejich byli, a tak se o ně nesnesli všickni; druhé, také dekret J. M. C. na to se nevztahuje, aby měli se snésti a k těm právuom oni poslové přistoupiti, než aby pokojně jednali a snášeli se, pak oni chtějí tak se zachovati, protož aby cesty jim oznámili, jak se snášeti a jednati by měli podle toho dekretu.




Přihlásit/registrovat se do ISP