290. Šest zástupců měst Pražských žádají jménem a na místě všeho stavu městského v království Českém nejvyššího kanclíře za přímluvu k císaři, aby stavu městskému z berně domovní půl tolaru ze 3 tolarů z jednoho domu, kterýž byli vedle tajné úmluvy jen proto svolili, aby sněm rozveden nebyl, odražen anebo navrácen byl.

1570, na začátku m. srpna. Orig. v arch. česk. místodržitelství.

V. M. vysoce urozený pane, pane a nejvyšší pane kancléři království Českého! V. M. se vší uctivostí žádáme, že tento spis krátký od nás šesti osob zejména níže poznamenaných na místě všechněch jiných Pražanův také měst J. M. C., pána, pana našeho nejmilostivějšího, v království Českém a tak všeho stavu městského laskavě přijíti a naším pánem laskavým i jednatelem při J. M. C. býti ráčíte strany berně domovní na tomto sněmu minulém na hradě Pražském svolené, jakž o tom dobrú vědomost míti ráčíte, že na milostivé od J. M. C. též od V. M. předkládání nám šesti osobám činěné, k čemuž i jiné také vedouce, poddaně jsme (aby ten sněm na onen čas rozveden nebyl) z domův v městech Pražských i jiných J. M. C. v království Českém a tak od stavu městského po třech tolařích dávati každého roku a po dvě léta pořád zběhlá svolili, však na ten způsob, že nám všem Pražanuom i jiným městuom z jednoho každého domu zase puol tolaru každého roku navráceno aneb vyraženo bude a na tom nic ztratiti ani žádné škody nésti nemáme; což všecko u nás šesti osob posavad v tajnosti jest a zůstává. I poněvadž již takové berně vybírání a dávání první termín při času sv. Bartoloměje nejprve příštího se přibližuje a nastává, abychom věděti mohli, jakž se již dále my i jiní stavu městského strany té berně domovní zachovati, V. M. se vší náležitou uctivostí a snažností prosíme a té duověrnosti jsme, že při J. M. C., pánu, panu našem nejmilostivějším, na místě nás i všeho stavu městského, věrných J. M. poddaných, laskavě to jednati ráčíte, aby toho puol tolaru, což vejše raty nad puol třetího tolaru z domu každého roku po dvě léta sjíti se má, zase nám a stavu městskému navráceno anebo poraženo býti mohlo a na tom škody abychom nenesli a neměli. Nebo s velikou těžkostí toho puol třetiho tolaru od mnohých chudých měšťanův a sousedův jak v městech Pražských tak i v jiných království Českého sebrati se a někteří hned s to nikterakž nebudou moci býti, a předešlých dvou let za příčinou tou na berně ty domovní toliko po puol třetím tolaru sbírané musili jsme se do několika set kop č. vzdlužiti a posavad je dlužni zuostáváme. I jsme té poddané a nepochybné naděje k J. M. C., pánu, panu našemu nejmilostivějšímu, jakožto věrní a poslušni poddaní, že nás i stav městský milostivě v tom opatřiti ráčí i také strany toho puol tolaru vejše nad puol třetího nám škodovati dopustiti neráčí a V. M. naším i všeho stavu městského v království Českém strany té věci při J. M. C. laskavým pánem a fedrovníkem býti ráčíte. A my s jinými spolu vždycky službami našimi poddanými a hotovými J. M. C. odsluhovati se, též V. M. všelikým dobrým zpuosobem odměňovati a odplacovati povolně budeme. Odpovědi laskavé od V. M. žádáme.

V. M. vždycky k službám hotoví: Isaiáš J. M. C. rychtář; Jan z Dražice, primas v Starém městě Pražském; Jiřík Řečický, J. M. rychtář; František Kiršner z Kirštejna, primas v Novém městě Pražském; Pavel Koutský, primas v Menším městě Pražském; M. Matěj Bydžovský z Aventinu, kanc. Starého města Pražského.




Přihlásit/registrovat se do ISP