283. Artikulové o zadržalé berni a neodvedeném posudném, kteří při zavírce v sněm pojati býti mají.

1579. Konc. v archivu česk. místodržitelství.

Artikulové, kteří při závírce v sněm pojati býti mají.

A jakož některým osobám, kteréž sou statky své k válečným potřebám i sic jinač pro dobré J. M. C., též i zemí a lidí poddaných J. M., věrně vynaložili, záplata se státi slušně má: protož aby netoliko na tomto sněmě svolená berně, ale také i předešlých sněmuov, kteráž za některými osobami z stavuov až posavad zůstává, konečně zvyupomínána býti mohla, mají stavové hned a bez meškání některé osoby z prostředku svého voliti a naříditi, kteréž by po zavření sněmu nejdéle ve čtyrech nedělích staré, ačkoli již přijaté, ale však ještě na místě a konci nepostavené počty vyřídily a skoncovaly, nedostatky i osoby ty, které na počtu něco zůstávají, a jak veliký jednoho každého rest jest, se vší pilností vyhledaly a vytáhly, a ty osoby, za kterýmiž takový rest zůstává, majíc o tom od stavuov poručení, k jistému dni obeslaly, aby vezmouc s sebou všecky potřeby, co se berně dotýče, k jmenovanému dni před nimi se postavily, a tu aby jednomu každému rest jeho, kterýž vyhledán jest, předložily, a od něho, proč za ním zůstává, vyrozuměly, a tak se všemi těmi, s kterýmiž počet držán bude, nedostatky z počtu vystavené, vyvadily, tak aby s nimi toliko čistí a zřejmí restové ostali a na místě postavili. A co se tak jistého a zřejmého restu při jednom každém najde, to aby osoby od stavuov nařízené a volené jednomu každému v známost uvedly, tak aby ti, kteříž s to býti nemohou, aby rest svuoj hned a pojednou položili a zaplatili, ale v jednom aneb ve dvou určitých, s které by býti mohli, avšak nedlouhých termíních pod pokutou sněmem na ty, kteříž by se tak nezachovali, vyměřenou, a podle nynějšího nového nařízení jistě a konečně to aby vykonali.

Item, aby tolikéž osoby ty, které sou se až posavad k berním od mnoha drahně let nepřiznaly, podle též sněmem vyměřené pokuty skutečně a opravdově k tomu přidrželi, aby k jedné každé berni obzvláštně listy přiznávací položily a berně zadržalé zouplna spravily; a když tak která osoba povolána a obeslána bude, ta aby domů zas pouštěna nebyla, leč by s ní všecko skoncováno a na místě postaveno bylo.

A poněvadž také počet berně léta 65, 67 a 68 ještě přijat není, tehdy mají nahoře dotčené od stavuov volené osoby po vykonání starých počtuov, na tyto hned zasednouti, ty pořádně a s bedlivým uvážením přijíti, zjustifikovati a zavříti, a při nich se vším tím způsobem, jako i při starých počtích, jakž výše dotčeno jest, zachovati.

A k tomu ke všemu J: M. C. ráčí obzvláštní osoby, které počtuom rozumějí, naříditi a jim poručiti, aby takové počty podle osob od stavuov volených důvěrně, a jakž náležité jest, řídily a konaly, a co tak zavrou a na čem se snesou, mají od stavuov volené osoby pořádné a světlé výtahy a zprávy sepsati, jak jeden každý počet nalezen bude, jak mnoho za každým zadržalých berní jest, a co jeden každý zřejmě dlužen zůstává; item, kdo jest co zaplatil, aneb na který termín a čas zaplatiti má, a takové zprávy hodnověrný výpis s podpisem jich do české komory dáti, aby komora česká věděla, koho a z čeho upomínati a těm stranám, kterýmž o zaplacení jich námi okázáno jest, jakou odpověď dáti.

A poněvadž také od dávního času nemalá suma posudního se nachází, kteráž až dosavad, ačkoli všech prostředkuov, aby to k vykonání svému přišlo, se užívalo, zvyupomínána býti nemohla: i na tom jest se J. M. C. s stavy milostivě snésti ráčil, aby všichni ti, za kterýmiž takové posudní zůstává, po zavření tohoto nynějšího sněmu ve čtyrech nedělích pořád zběhlých pod propadením sněmem vyměřené pokuty na hrad Pražský najíti a při soudu komorním opovědíti se dali a odtud neodcházeli, leč jeden každý posudní své, kteréž J. M. C. dlužen zůstává, zouplna složí a spraví a kvitanci pořádnou míti bude.

Tolikéž také i ti, kteříž po mnohých a častých napomenutích listuov přiznávacích a registr výběrčím odeslati pominuli, v již jmenovaném čase před soudem komorním postaviti se mají a odtud neodcházeti a propuštěni nebýti, leč by listy přiznávací a registra na jedno každé svolení obzvláštně podle sněmovního snesení pod pečetí jich položili a sumu posudního, která za nimi zůstává, zaplatili a vyčtli.




Přihlásit/registrovat se do ISP