274. Odpověď císařská na suplikací Pražanů a jiných poslův s měst království Českého v příčině navrácená některých jim odňatých privilegií, odoumrtí, práv městských imprimování, ochraňování řádu, a práva proti zbytečným apelacím a nepotahování měšťanův od práv jich k jiným soudům.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM. 1570, 22. února. MS. souč. v archivu města Prahy.

Jakož jsou na J. M. římského císaře a uherského, českého krále, pána našeho nejmilostivějšího, poctiví a opatrní Pražané všech tří měst Pražských i jiní poslové z měst království Českého některé ponížené žádosti a prosby své skrze suplikací v několika rozdílných artikulích vznesli, v tom ve všem J. M. za milostivou odpověď a spravedlivé opatření poddaně prosíce: těm jest J. M. C. vyrozuměti, v ty s radami svými nahlídnouti a jim na to na všecko nížeji psanou odpověď na každý artikul pořádně za odpověď dáti poručiti ráčil.

Předkem, kdež toho tíž Pražané i jiná města v tomto království Českém při J. M. C., aby některá privilegia, nadání a výsady, jim od předkuov J. M. C., římských císařuov a králuov českých, nadané, ježto by na hradě Pražském mimo ta, kteráž jim od J. M. císaře Ferdinanda, slavné a svaté paměti, potvrzena jsou, zuostávaly, zase navráceny byly, poníženě hledají: ráčí J. M. C. dotčeným Pražanuom i jiným městóm milostivě poroučeti, aby taková všecka privilegia a nadání, kterýchž žádají, jedno každé město obzvláštně pořádně poznamenaných do kanceláře české dvorské J. M. C. dodali, v kteréž J. M. C. nahlídnouti a v tom se k nim milostí svou císařskou, pokudž slušné a náležité bude, nakloniti ráčí.

Dále, kdež toho také již psaní Pražané a jiná města žádostivi jsou, aby jim odoumrtí v jednom každém městě statkuov nepořízených, když by se žádný s městem trpící přítel toho, kterýž by s světa sešel, nenašel, zase týmž městóm k vzdělání a zachování v nich kosteluov, špitáluov i jiných mnohých obecních míst od J. M. C. zase dány a navráceny byly: strany toho artikule v komoře J. M. C. připomínati a sollicitovati mají, neb tu jim odpověď náležitá, kterouž se spraviti moci budou, dána býti má.

Co se pak potvrzení a vuobec k imprimování vydání práv městských, kteráž z poručení J. M. císaře Ferdinanda, slavné paměti, skrze jisté k tomu zřízené osoby v jedno snešena a sebrána i sepsána jsou, dotýče: J. M. C. těch k přehlídnuti osobám k tomu sněmem voleným podati poručiti, a když tak táž práva městská od týchž osob přehlídnuta budou, ráčí J. M. C. vuobec k imprimování (tak aby se těmi jakž chudí tak i bohatí řídili a spravovali) vydati poručiti.

A jakož za to také napřed jmenovaní Pražané i jiná města J. M. C. poníženě prosí, že J. M. C. nad řádem a právem, aby to v celosti pruochod svuoj míti mohlo, ruku milostivú a ochrannú držeti a těm, kteříž J. M. zbytečně suplikacími svými po rozsudcích spravedlivých na zošklivení jich s mnohým dotýkáním nabíhati, a toho, aby jim apelací bez ouplatku pro nemožnost jejich vydána byla, to tolikéž před sebe nezbedně na ublížení privilejí jich berouce hledati smějí, toho dopouštěti neráčil: J. M. C. takovou prosbu jich za slušnú uznávati, nad řádem a právem milostivú a ochrannú ruku svú držeti, a kdož by v tom shledán byl, že by takové napřed dotčené věci zoumysla a všetečně před sebe bral, toho ku přikladu jiným trestati dáti; však toho sobě J. M. C. v mocnosti své, jakožto král český, jestliže by kdy z hodných a slušných uznalých příčin kterémuž koliv právu od J. M. C., aby kterákoli acta bez duokladu vydána byla, poručení se stalo, aby to učiniti a v tom se tak zachovati povinni byli, zuostavovati ráčí.

Naposledy, také toho s počátku psaní Pražané i jiná města při J. M. C. poníženě hledají, aby od práva svého a souduov o ty věci, kteréž městské jsou, nikam jinam k souduom potahováni nebyli: J. M. C. ráčí za spravedlivé uznávati, co se věcí pořádně při právě, k kterémužkoliv náležejí, zašlých dotýče, aby tu a ne jinde konány i na místě staveny byly; než strany věcí, kteréž by pořadem práva nezašly aneb některé slušné příčiny toho, kteréž by spěšného opatření potřebovaly, byly, v tom J. M. C., jakožto vrchnosti křesťanské, jednoho každého náleží spravedlivě opatrovati. A tak se často psaní Pražané všech tří měst Pražských i jiná města v tomto království Českého na suplikací svú, vědouc jaká v tom ve všem milostivá vuole J. M. C. jest, spraviti budou moci.




Přihlásit/registrovat se do ISP