215. Císař odpovídá stavům na ztížné některé artikule, kteréž mu v odpovědi byli předložili.

1567. MS. souč. v arch. česk. místodržitelství.

Jakož jsou stavové království Českého J. M. C., pánu našemu nejmilostivějšímu, na předešlé spisy od J. M. C. jim podané zase J. M. C. v některých artikulích odpověď oustní dali: tomu všemu jest J. M. C. vyrozuměti a v radě vážiti a na ty stavuom nížeji psanou odpověď dávati ráčí.

Nejprve, kdež stavové J. M. C. poníženě děkují, že jim všech svobod, privilegií, dobrých starobylých pořádků a zvyklostí J. M. C. milostivě potvrditi chtíti ráčí, toho se při tom zuostavuje a J. M. se v tom k nim, jako k věrným poddaným svým milým, milostivě zachovati ráčí; též také co se potvrzení privilegií osob obzvláštních, obyvateluov tohoto království, dotýče, J. M. C. toho za potřebu uznávati ráčí, aby ty osoby, kteréž jaká privilegia a svobody obzvláštní mají, J. M. C. předložily a do kanceláře J. M. je podaly, tu J. M. C. nahlídnúce v ně nač se vztahují, ráčí se v tom k jednomu každému, pokudž náležité jest, milostivě zachovati.

Kdež také stavové J. M. C. za to poníženě prosili, aby místo těch 11000 kop gr. č., kteréž z této nyní svolené berně na zaplacení nařízených hejtmanův a jiných ouřaduov polních za sebou zanechati chtěli, osm anebo puol deváta tisíce kop gr. k výš psané potřebě při sobě zuostaviti mohli: i neráčí J. M. C. pochybovati, že jsou stavové z předešlé odpovědi J. M. porozuměti mohli, že by to s nemalou obtížností J. M. C. býti chtělo, zvláště poněvadž se berně od stavuov tohoto království i jiných věrných poddaných J. M. C. proti nepříteli Turku k ochraně a k obraně jich vlastních osob, manželek a dítek, svolují a vynakládají; protož J. M. C. také toho artikule při předešlé odpovědi své zuostavovati a stavuov milostivě žádati ráčí, aby prohlídaje k J. M. C. velikým potřebám a příčinám, jim předešle oznámeným, v tom se proti J. M. C. spokojili. Však aby stavové vždy týmž osobám, kteréž jsou od nich k tažení předešlému za hejtmany a jiné ouředníky polní nařízeny byly, záplatu podle přípovědi své učiniti mohli, ráčí J. M. C. za slušné uznávati, aby stavové na ty osoby, které jsou s J. M. C. v poli nebyly a doma zuostaly, nebo počty své a někteří pak nižádných koní nevypravili, nějakú pomoc k též záplatě uložili, tak aby mezi stavy v tom rovnost zachována byla. A J. M. C. o tom pochybovati neráčí, že stavové, uložíc na výš psané osoby pomoc slušnú a náležitú, netoliko sumu svrchu psanú zaplatiti moci budou, nýbrž ještě i něco zbývati bude.

Co se pak toho artikule dotýče, aby s těmi osobami, kterýmž J. M. C. co dlužen býti ráčí, oučet držán byl: J. M. C. jakž prvé tak i nyní té milostivé vuole býti a komoře české o tom poručiti ráčí, aby se takový oučet, což nejdřív možné, mezi tímto časem a svatým Janem s jedním každým pořádně vykonal, a jestli že se vyhledá, že J. M. C. komu co více dlužen zuostane, nežli jest kdo berně zadržal, tehdy J. M. C. s týmiž osobami o jejich záplatu jednati i slušně urovnati aneb na berni poraziti poručiti ráčí, tak že sobě nebudou míti čeho slušně ztěžovati.

Strany pak potvrzení privilegií a obdarování kraje Chebského, Loketského i na jiné statky říšské k tomuto království náležející se vztahující: ráčí J. M. C. stavuom podle předešlého milostivého povolení svého na to na všecko, jakožto římský císař, milostivé potvrzení dáti.

Na ztížnost pak stavuov co se suplikací, kteréž se J. M. C. u velikém počtu podávají, dotýče: J. M. C. to nařízení učiniti poručiti ráčí, aby každý, kdož komu jaké suplikací psáti bude, v nich jménem svým vlastním se podpisoval a tudy svémyslnost těch nepokojných lidí k přetržení přijíti a přestupníci k skutečnému trestání přicházeti mohli.

Toho artikule pak strany čeledi J. M. C. při jejich nařízení zanechávati ráčí.

Strany soukeníkuov v tomto království: J. M. C. v té věci od Pražan a jiných měst zprávu vzíti a v tom se potomně spravedlivě zachovati ráčí.

A naposledy, co se ztížnosti, proseb a potřeb obyvateluov tohoto království a osob obzvláštních dotýče: v těch se J. M: C. každého času k jednomu každému, jakožto věrným poddaným svým, milostivě, slušně, náležitě a spravedlivě, vyslyšíc jednoho každého, povlovně zachovati a všech stavuov tohoto království milostivým císařem a pánem býti a zuostati ráčí.




Přihlásit/registrovat se do ISP