208. Mandát císařský, kterýmž oznamuje se do všech krajův království Českého, že sněm, kterýž až do dne 26. března držán byl, k žádosti stavův za příčinou svátků velikonočních odložen jest až do 10. dubna 1567, v kterýž den stavové opět do Prahy najíti se dáti mají.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM. 1567, 26. března (ve středu po neděli květné). Konc. v archivu česk. místodržitelství.

Jakož jeden každý z stavuov o tom dobrou vědomost má, že jsme z velikých a vysoce důležitých potřeb netoliko nás, království a zemí našich, věrných poddaných milých, nýbrž všeho křesťanstva se dotýkajících, i také pro vlastní potřeby všech stavuov tohoto království Českého, sněm obecní na hrad náš Pražský na neděli Oculi nyní minulou k sjetí rozepsati a ten až do dnešního dne držeti ráčili, a ač jsou se stavové na větším díle a zvláště pak v předních artikulích sněmovních, jakž zprávu toho míti ráčíme, s jistými výminkami spolu snesli, však se jest týž sněm pro artikule obecní mimo všechnu naději až posavad protáhl, k stvrzení svému přijíti a relací podle starobylého chvalitebného způsobu vykonati se nemohla; i prosili jsou nás nejvyšší ouředníci zemští a jiné osoby z stavův, kteříž do této chvíle zde při nás a tomto sněmu trvali, poněvadž ač každého času a zvláště pak těchto kajících každému křesťanu náležité jest, více o spasení duše své se starati, než světskými věcmi se obírati, abychom jich domů milostivě odpustiti a toho sněmu k vykonání a relací stvrzení do dalšího k tomu příležitějšího času odložiti ráčili: což my jakožto císař, král a pán křesťanský, za slušné uznávajíc, ráčili jsme k tomu milostivě povoliti, však tak a na ten jistý způsob, aby všichni tři stavové tohoto království zase ve čtvrtek po neděli provodní na noc do Prahy se sjeli a ráno v pátek den svátosti na hradě Pražském při nás se najíti dali.

A protož, aby jeden každý, kteříž jsou tyto dni kající pro náboženství domů odjeli, o tom vědomost měli: Vám všem i jednomu každému zvláště milostivě poroučíme, abyste se zase ke dni svrchu dotčenému sem do Prahy, ničímž se nezaměstnávaje ani zastíraje, konečně sjeli, a k vykonání a stvrzení tohoto sněmu a relací podle starobylého pořádku učinění najíti dali; a z měst našich posly z prostředku svého, což tu jim náležeti bude, aby s plnou mocí vypravili. Té milostivé naděje k stavuom jsouce, že se v tom poslušně a poddaně zachováte a v tom vuoli naši císařskou naplníte.




Přihlásit/registrovat se do ISP