207. Mikuláš Humpolecký z Tuchozraze, starosta komory při dskách zemských v království Českém, píše Jakubu Krčínovi z Jelčan o projednávání některých artikulů na sněmu l. 1567.

V PRAZE. 1567, 22. března (v sobotu před nedělí květnou). Orig. v arch. Třeboň.

Službu svú vzkazuji. Teď Vám posýlám dvě suplikací, které sou od Netolických J. M. pánu dne včerejšího podány. J. M. pán ráčil je Vám poručiti odeslati; neráčí k ničemuž povolovati až do příjezdu svého a protož jim můžte toho všeho odložiti až do J. M. příjezdu, a tak jim zde není žádná odpověď dána, než aby k Vám šli s tímto mým psaním a s těmito suplikacemi a tak budete věděti jim jakou odpověď dáti, aby se ty věci nelehčily. Ještě dnes J. M. pán neráčí nic věděti, ráčí-li moci J. M. pán na svátky doma býti, neb ještě po sněmu není. O kompaktáta se rozchází, teď již na týden pořád o ten artikul nemůžeme se pod obojí s stranou pod jednou snésti, než aby na věčné časy nebyly držány: k tomu, za to mám, přijde, neb jsou nikdá stvrzeny nebyly žádným králem a nikdá pod obojí k nim nesvolovali; a tak tímto sněmem budou bohdá v nic obráceny neb nižádným obyčejem sněm nezavrou, leč ten artikul o kompaktátech těch v nic obrácen bude. Sice již drahně artikulů jest zavříno: jakožto z lidí poddaných z každého dvoru po půl kopě do dvou let aby dáváno bylo a v městech královských z domu po třech kopách se žádá, ale ještě není svoleno k tomu; kdyby císař osobou svou do pole jel, žádá čtyř tisíc koní od nich, ale ještě není svoleno; posudní to jest svoleno z každého sudu po čtyřech groších bílých, do dvou let aby dáváno bylo.

Můj milý pane Jakube, za to Vás žádám, že mi asi dva jeřábky někde zjednáte, abych je u veliký pátek ve mlýně svém míti mohl, neb sem je chtěl faráři Budějovskému poslati maje s ním o pilné věci činiti. A s tím pán Buoh dáti rač nám spolu ve zdraví shledání. Dán v Praze.




Přihlásit/registrovat se do ISP