181. Císař Maximilián II. dává svolení, aby Jiřík Škornice z ležení do Rábu se odebrati a tam hojiti se dáti směl; Arnošt Ichtryc a Jan Kokoř pro nemoc domů odjeti mohli, však koně se zbrojí na místě svém v ležení aby zanechali.

1566, 2. září. MS. souč. v arch. česk. místodržitelství.

J. M. C., pán náš nejmilostivější, ráčí Jiříkovi Škornicovi pro nedostatek zdraví jeho milostivě odpouštěti, aby do Rábu jel a tu se hojiti a opatřiti dal na ten konec, když zase zdráv bude, aby k J. M. C. do pole přijel a rystuňky a koně své v poli při houfu J. M. nechal. Decretum per imperatorem v ležení polním při Dunaji mezi Komornem a Rabí v pondělí po sv. Jiljí léta 66.

In simili Arnoštovi Ichtrycovi: domů se odpouští, však aby koně své s rystuňkem náležitým při Krištofovi Dornhamovi při houfu nechal.

In simili: J. M. C., pán náš nejmilostivější, ráčil jest příčinám těm, kteréž jsou J. M. jménem Jana Kokoře, že od dávných časuov na koni a zvláště nyní v rystuňku jezditi nemuože, vyrozuměti: i poněvadž takový nedostatek jeho zdraví v tomto tažení témuž Kokořovi na překážku jest, ráčí J. M. C. statečnému Mikulášovi Lesotovi z Steblova, jakožto rytmistru jeho poroučeti, aby na místě J. M. C. témuž Janovi Kokořovi oznámil, že J. M. C. k tomu povolení své císařské dávati ráčí, aby se domů vypravil, však na ten konec, aby šest koní s rystuňkem dobře upravených na místě svém zde zanechal. Decretum per imperatorem die et anno ut supra.




Přihlásit/registrovat se do ISP