175. Císař Maximilián pochvaluje horlivost těch, kteříž z království Českého vedle usnešení sněmovního proti nepříteli Turku do pole se vypravili a po vykonaném mustruňku již do Uher k Prešpurku táhnou; oznamuje, že mandáty po krajích zařízeno jest, aby ti, kteříž buď do pole osobně opět se nevypravili, nebo na místě svém nevyslali aneb z výpravy domů se navrátili, ihned do ležení se vypravili; nařizuje, aby pro zachování dobrého řádu nejvyšším svým ve všem se spravovali.

VE VÍDNI. 1566, 31. července. Orig. v arch. Třeboň.

Maximilián Druhý. Vysoce urození, urození, stateční a slovutní věrní naši milí! Všemu tomu, jak jest mustruňk Váš na milostivé poručení naše strany osobního s námi do pole proti nepříteli všeho křesťanstva, Turku, tažení podle sněmovního zavření se vykonal a jak ste se v tom, jako věrní poddaní naši zachovali, jsme od urozeného Vratislava z Pernštejna na Tovačově, komorníka a nejvyššího štolmistra našeho dvorského, věrného milého, z jeho relací nám učiněné, šířeji vyrozuměli: což od Vás, kteříž ste se tak sjeli a poslušně zachovali, jakožto od věrných poddaných našich, milostivě přijímati a císařem, králem a pánem Vaším milostivým býti a zuostati ráčíme.

Poněvadž jest se to vyhledalo a našlo, že mnoho osob stavu panského a rytířského s námi do pole osobně se nevypravilo a někteří ani na místě svém nevyslali, drahně jich zase, neomluvivše se při nás a odpuštění nemajíc, odjelo a koní svých někteří nazpátek domů poslali: což nám jistě s velikým podivením a proti mysli do těch osob jest, ráčíme všem stavuom do všech krajuov skrze mandáty naše přísně poroučeti, aby všichni ihned beze všeho meškání zpuosobem válečným k nám se do pole vypravili a poslušně (aby v tom rovnost mezi stavy zachována byla) najíti se dali. A pakli by se kdo bezelstně pro starost a nemoc patrnou vypraviti osobně nemohl, tehdy aby se před osobami a radami od nás zřízenými na hradě Pražském postavili a tu takové příčiny bezelstné prokazovali a provedli; a ty osoby od nás na hradě Pražském nařízené mají ty věci s pilností vážiti, kdož by z příčin slušných a uvážených z takového osobního tažení propuštěn býti měl, aby na místě svém počet svuoj vypravil, tak aby mezi stavy, jakž výš dotčeno, ve všem rovnost zachována byla. A poněvadž pak potřeba veliká a duoležitá toho ukazuje, abychom se dále do Uher již beze všeho meškáni vypravili, a my toliko na Vás a jiné poddané naše z jiných zemí k království našemu Českému příslušejících ještě očekáváme, majíc zprávu, že již podle milostivého poručení našeho k Prešpurku táhnete, ráčili jsme to nařízení učiniti, že profanty, obroky a jinými potřebami za slušnú záplatu též také kvartýrem opatřeni býti máte. - Však Vám všem i jednomu každému zvláště při tom poroučíme, abyste ve všem dobrý řád mezi sebou zachovávali a nejvyššího svého, jakž jest Vám předešle od komisařův našich na místě našem poručeno, i jeho lejtingara a jiných ouředníkův polních poslušní byli a jimi se spravovali. Jakož ste také na komisaře naše vznesli a poníženě nás prositi dali, abychom Vás při osobě naší císařské zuostaviti a od nás nikam pasýlati neráčili: v tom Vás v milostivé paměti naší císařské míti ráčíme; tolikéž také strany vydávání českých grošuov, abyste na minci neškodovali, puokudž náležité bude, Vám odpověď z komory naší dvorské dáti poručíme.

Co se pak těch osob, kteréž by se penězi místo osobního s námi do pole tažení vyplacovaly a potom také i těch, kteréž by od nejjasnějšího knížete pana Ferdinanda, arciknížete rakouského, bratra našeho nejmilejšího, J. L. z toho s námi osobami svými do pole tažení propuštěny býti měly, dotýče: nemajíce my o tom žádné vědomosti, ráčíme J. L., aby nám o té věci zpráva od J. L. dána byla, psaní činiti, kterážto když nás dojde, ráčíme se v tom, aby rovnost mezi stavy zachována byla, spravedlivě zachovati. A tak od Vás poddané poslušenství Vaše milostivě přijímati a Vám toto všechněm milostí naší císařskú zpomínati i nahrazovati ráčíme. Dán ve Vídni v středu po sv. Martě l. 66.




Přihlásit/registrovat se do ISP