166. Mikuláš Valter z Valterspergu oznamuje Vilímovi z Rožmberka, polnímu hejtmanu nad Čechy, že hejtman markrabství Moravského s jednou ještě osobou ode dvora stavy české u Znojma dne 23. července mustrovati má; císař že by rád; aby Rožmberk ihned po mustruňku s vojskem k Prešpurku táhnul, kamž i Slezáci a císař sám se odeberou; arcikníže Karel z Vídně do Štýrska a jiných zemí svých vyjel, aby Turku také odpírati mohl. Mustruňk dvorský dne 22. července že bude odbýván.

VE VÍDNI. 1566, 17. července. Orig. v arch. Třeboň.

Službu svú. Psaní, kteréž ste J. M. C. učiniti ráčili, to sem J. M. dnes ráno dodal, kteréž mi J. M. C. hned zase odeslati ráčil s milostivým poručením, abych je J. M. C. o jedné hodině v radě přednesl, což sem tak učinil; kterémuž J. M. C. vyrozuměvši ráčil jest V. M. se panem Zbyňkem Berků toto příležící psaní učiniti a ihned posla jízdního k V. M. s ním vypraviti poručiti, kteréhožto, jakž jen V. M. toto psaní dodá, prosím, neračte dlouho zdržovati, nebo ještě jiný list císařský má (panu hejtmanovi markrabství Moravského) k spěšnému dodání svědčící, kterýmž J. M. C. pánu poroučeti ráčí, aby se v příští pondělí v Znojmě najíti dal a stavy království Českého na zejtří v outerý mustroval, jemuž J. M. C. ještě jednu osobu ode dvora svého císařského na pomoc přidati ráčí, kteráž se tak k dotčenému času a mustruňku tam najíti dá; nebo by J. M. C. rád, abyste po takovém mustruňku hned předce ve jméno boží od Znojma upřímo k Prešpurku se vším houfem táhnouti ráčili, a tam J. M. C. dočkali, o čemž se potomně V. M. bezpochyby oznámí. Páni Slezáci, kteříž nyní v Niklšpurku leží, také dotčeného dne, totiž v příští pondělí mustrováni budou, aby se také tím spíš k Prešpurku vypravili, a tam také na J. M. C. počkali. - Novin tak žádných nyní nemáme, o kterýchž by se psáti hodilo, než že J. M. arciknížecí Karel včerejšího dne odsud do Štýrska a jiných zemí svých vyjeti ráčil, aby také tomu krve křesťanské žíznivému nepříteli s pomocí boží odpírati mohl.

J. M. C. ráčil jest se na tom ustanoviti, aby v příští pondělí ráno mustruňk dvorský držán byl, potom pak neráčí se zde dlouho meškati, nýbrž v málo dnech odsud k Prešpurku vyjeti. Všemohoucí pán Buoh rač své svaté milosti popřáti, aby z naší strany všudy dobře bylo. O jiném V. M. nevím co tak psáti, čehož byste již prvé věděti neráčili, nebo sic všecky jiné věci při dvoře v starém zpuosobu stojí. S tím V. M. pánu Bohu všemohoucímu poroučím a prosím, že mým milostivým pánem vždycky býti a zuostati ráčíte. Dán na pospěch v Vídni ve středu po rozeslání sv. apoštolův božích l. 66.




Přihlásit/registrovat se do ISP