162. Někteří z stavu panského a rytířského, kteříž pod vůdcovstvím Vilíma z Rožmberka do Uher táhnouti mají a v Znojmě se sjeli, podávají Vil. z Rožmberka některé artikule jich svobod se týkající, aby o nich s císařem jednal a promluvil.

Sine dato. (1566.) Opis souč. v arch. Třeboň.

Tito artikulové mají se J. M. vysoce urozenému pánu, panu Vilímovi z Rožmberka, správci a vladaři domu Rožmberského a nejvyššímu komorníku království Českého, podati, o kteréžto artikule s J. M. C. při přítomnosti jiných J. M. stavu panského a rytířského od stavuov podle J. M. pána vyslaných promluviti a jednati aby ráčil.

Předkem a nejprve, že J. M. C. jako pána svého nejmilostivějšího poníženě a poddaně prosíme, abychom takovými mandáty bez sněmu obecního a svolení zemského ztěžováni a vyzdvihováni nebyli.

Druhé, nešetříc a neohlédajíc se na těžkosti a nemožnosti své, ne z povinnosti než z lásky poddané, kterúž k J. M. C., jakožto ku pánu svému nejmilostivějšímu máme, sme se sem do Znojma v místo uložené od J. M. C. najíti dali a na jiném nejsme, než že J. M. podle své nejvyšší možnosti opouštěti nemíníme. Však J. M. C. poníženě a poddaně prosíme podle závěrku sněmu obecního, kterýž léta 65 minulého držán byl, aby nám J. M. C. podle J. M. C. milostivého podvolení, i také což J. M. z lásky poddané, kterúž k J. M. C. jakožto ku pánu svému nejmilostivějšímu máme, nyní učiniti míníme, revers dáti a v tom nás, aby nám to i budoucím našim k ujmě a ke škodě privilegiím, svobodám a starobylým zvyklostem a pořádkům našim nebylo, milostivě opatřiti ráčil.

Třetí, J. M. C. za to poníženě a poddaně prosíme, kteří sme sem sjeli a pro hodné a slušné příčiny sami osobně s J. M. jeti nemuožeme, abychom v to potahováni nebyli sami osobami svými jeti; kteří syny, bratry, strýce anebo jiné přátely a též hodné osoby na svém místě vyslati podle své nejvyšší možnosti chtějí, to aby svuoj pruochod míti mohlo.

Čtvrté, že J. M. C. též za to poníženě a poddaně prosíme, aby nám J. M. C. z každého kraje registra, v kterém kraji kdo sedí, vydati poručiti ráčil, tak aby se tomu mohlo vyrozuměti, kteří sou se zde v Znojmě najiti dali anebo na místě svém vyslali anebo kteří doma zuostali.




Přihlásit/registrovat se do ISP