154. Vilím z Rožmberka radí Hendrychovi staršímu z Švamberka a na Zvíkově, aby dvanáct koní do pole vypravil, i oznamuje mu, že z Třeboně na Hradec a odtud do Znojma pojede a prosí, aby s paní sestrou na Hradec Jindřichův přijel a s ním se rozloučil.

NA TŘEBONI. 1566, 19. června. Orig. arch. Třeboň.

Muoj zvláště milý pane, pane švakře! Že na svém zdraví se dobře míti neráčíte, věrně sem nerad to uslyšel, pán Buoh račiž Vás brzo pozdraviti. Této hodiny přijel sem domů z milosti boží v dobrém zdraví. A kdež mi předkem psáti ráčíte, abych pro to jednání mezi Vámi a pány strýci Vašimi na Zvíkov přijel: račte věděti, že bych s pravou vierou rád to učinil, než poněvadž tak krátký čas před sebou mám k výjezdu mému do Znojma, žádná hodina mi nezbývá a ještě sotva tak se nějak vypraviti budu moci; za to švakrovsky prosím, že mi za zlé míti neráčíte, než byste se byli ráčili moci ke mně vypraviti, byl bych v tom i v jiném podle nejvyšší své možnosti rád věrně pracoval. Co se pak té výpravy dotýče, jistě o tom držím, že osoba V. M. dobře vymluvena jest, než abyste neráčili míti strýce aneb některého jiného přítele aneb osoby stavu rytířského vypraviti s desíti aneb dvanácti koňmi: tomu nijakž bych neuměl raditi, neb o tom račte jistotně věřiti, že J. M. C. veliký pozor na to míti ráčí, kdo jak přijede, anebo, kdož by sám bezelstně přijeti nemohl, jak vypraví. A protož, muoj zvláště milý pane švakře! nijakž jináč neradím, než račte vypraviti asi 12 koní a vuoz, když některé osoby stavu rytířského zjednati ráčíte na službu obyčejnú polní, nestane V. M. nejvíce za čtyry měsíce než asi sedum set kop míšenských aneb nemnoho některá kopa více. Pro kteroužto malou kořist, abyste při pánu svém nějakú nemilost ráčili míti k těmto letuom svým, nijakž neračte se žádnému dáti z toho svésti; což to vše k Vašemu dalšímu rozumu připouštím. A poněvadž bych vždy před svým odjezdem rád se s V. M. shledal, nemůžli býti prvé aneb jinde naše shledání, za to prosím račte tu sobotu po svatém Prokopu na Hradci býti, tu také, bude-li vuole pána Buoha, přijeti míním a odtud ve jméno boží ku Znojmu potáhnu. Pán Buoh rač své svaté požehnání a nám se ve zdraví shledati dáti; já jsem vždycky Váš.

Paní sestře ode mne službu račte oznámiti a že ji prosím, ať také s V. M. přijede, abychom se spolu před výjezdem mým uhlídati a na ten čas rozžehnati mohli. A ať ty košile sou hotovy, které mi dělá, neb jich pilně potřebuju, nemajíc zhola v čem choditi. Opět Váš. Datum na Třeboni v středu po slavnosti Těla božího l. 66.




Přihlásit/registrovat se do ISP