270. Replika královská, kteráž, po učiněném oustním i písemném oznámení Ferdinandovi I o stalém usnesení sněmovním stavům království českého před konečným uzavřením sněmu podána byla.

Bez datum. - MS. v archivu česk. místodržitelství.

J. M. Kr., pán náš nejmilostivější, ráčil jest tomu, co jsou všickni tři stavové království Českého J. M. Kr. na nynějším sněmu svolili a o tom oustně i v spisu podaném J. M. Kr. oznámili, siřeji vyrozuměti a to všecko od nich milostivě přijímati ráčí; než ráčí J. M. Kr. v některých artikulích malý nedostatek jmíti, jakž nížeji položeno.

Předkem, J. M. Kr. jisté zprávy docházejí, že se častokráte přihází, že berníci od osob tohoto království berni ne všecku, jakžby býti mělo, pojednú a zouplna než něco, totiž polovici, více a méně na vejražku té berně přijímají a kvitancí až do vyplnění celé berně poodloží a za sebú zanechávají; z kterýchžto příčin veliký neřád pochází, tak že mnozí až po dnešní den svých dílů berně svolené zouplna nedali a nespravili: a protož aby stavové to při bernících nařídili a opatřili, aby potomně od žádného, buď kdo bud, taková berně tou měrou, jakž dotčeno, brána nebyla, nébrž aby zouplna bez nedostatku přijata a z ní pořádně kvitováno bylo.

Též také, aby berníci ouřadu svého pilni byli a písaře své k tomu měli, aby se každého času v místě uloženém, kde se berně přijímá, nacházeti dali, k tomu také aby peníze při přijímání a vydávání s pilností čteny byly: neb i o tom J. M. Kr. zprávy docházejí, že se častokráte při vyčítání peněz nemalý nedostatek nachází a i toho se mnoho přitrefuje, že lidé před rukama jsou, chtíce berni spraviti, než žádného druhdy nebývá, kdo by ji od nich přijíti chtěl.

A jakož také stavové o tom dobrá vědomost mají, že malá drobná mince v Uhřích, na kterýchžto místech lid válečný chovati a tam platiti se jemu musí, berná není, a skrze to J. M. Kr., když tak peníze na drobné minci posílány byly, nemalú škodu a ztrátu vzíti a snášeti musel: a protož také J. M. Kr. stavuov milostivě žádati ráčí, pokudž nejvýš možné, k tomu aby se přičinili, aby ta svolená berně na dobré berné minci spravena a položena byla, jakž i stavové svaté říše v jednom artikuli své odpovědi toho jsou doložili, že tu svolenu pomoc svú na dobré berné minci spraviti a vyplniti chtí.

Kdež pak také k svolení posudního žádná pokuta na ty osoby, kteréž by toho posudního nespravily, položena není, a J. M. Kr. také o tom zprávu míti ráčí, že mnoho osob takového posudního tři, čtyři, pět až do desíti kvartálů při sobě zanechaly a nepoložily: protož toho také potřeba káže, aby pro pořádné kladení toho posudního pokuta na to, kteráž předešle jmenována, položena byla, tak jestližeby kdo každého čtvrt léta neboližto kvartálu toho posudního při časích vyřízených nedal a nespravil, ten aby ji dvénásobně položiti a dáti povinnen byl.

Kdež jsou se také všichni tři stavové strany napravování zřízení zemského, kterak a na jaký zpuosob též také i na který čas takové napravování před sebe vzato býti má, snesli: toho J. M. Kr. při tom zuostavovati ráčí, neb J. M. Kr. milostivě a rád tomu býti by ráčil, aby ta věc již jednou k dobrému a konečnému vyřízení přijíti mohla, toliko aby J. M. také jednu osobu při tom napravování, kterúž k tomu zříditi ráčí, jmíti mohl.

Co se pak mince dotýče, J. M. Kr. také na to pomysliti ráčí, aby ta měna, což nejdřívěji bude moci, mohla nařízena býti.

Strany svobodníků a jich do desk kladení: J. M. Kr. tu věc na rozmyšlení bráti a se dáleji na to vyptati, i také co v tom J. M. Kr. učiniti bude moci se na tom milostivě ustanoviti ráčí.

A jakož sobě také stavové strany některých osob v tomto království, kteréž statky a výplaty na statcích od J. M. Kr. vyprošují, nemálo ztěžují: poněvadž taková věc každého času za J. M. Kr. předkuov, králuov českých, též také za J. M. kralování v dobré a svobodné vuoli stála a byla, tak že J. M. Kr., pokudž se J. M. vidělo, takové výplaty dávati ráčil, protož J. M. Kr. toho ještě při tom zanechává, avšak takovú poddánu prosbu stavuov v milostivé paměti své královské jmíti ráčí.

Co se pak sedlákuov, že se ti k službám bez listuov přijímají, dotýče, toho J. M. Kr. při tom, jakž se stavové o to snesli, ráčí zuostavovati; nicméně také J. M. Kr. sobě ty osoby, o kteréž jsou se stavové k přijímání počtu od berníkuov strany předešlých svolených berní snesli, oblibovati i také to zmocnění dané strany knížat saských z Vejmaru, též také vyslaných posluov z některých knížetství Slezských, potom strany přijetí počtu nynější svolené berně, též strany nařízení colmistra a zouplna doplacení předešlé berně, při tom zuostavovati ráčí. Toho všeho J. M. Kr. stavóm na jich poddané a svolené artikule milostivě tejna učiniti neráčil.




Přihlásit/registrovat se do ISP