266. Sepmistři a rada na Horách Kutných žádají rytíře a rady k proskoumání hor ustanovené za přímluvu k sněmu o podporu peněžitou na hory; též aby přihlédnuto bylo k šmelcování na horách Kaňkovských, zdali s užitkem či škodou se děje.

NA HORÁCH KUTNÝCH. 1557, 7 března. - Orig. arch. Kutnohorského.

V. M. vysoce urození páni, urození a stateční páni rytíři, krále J. M. rady v jisté komisí na tyto hory vyslaní, páni nám milostivě a laskavě přízniví! Od pána Boha všemohúcího V. M. zdraví, šťastného za mnohé a dlouhé časy panování i jiného všeho dobrého, tolikéž aby pán Buoh tento příjezd V. M. k vyzdvižení hor a k užitku a k potěšení J. M. Kr., tolikéž V. M. i nám způsobiti ráčil, žádáme a věrně přejeme.

Jakož V. M. o tom dobru vědomost míti ráčíte, kterak od několika set let z nadělení božího na těchto horách předkové J. M. Kr., králové čeští Jich M., slavné paměti, tolikéž J. M. Kr., pán, pan náš nejmilostivější, ráčili jsú z hor těchto stříbrných i Kaňkovských užitky bráti a tato slavná česká země a v ní stavové a obyvatelé minci svou českou, kterouž nejednu míti ráčíte, z toho že jest poctivost byla a až posavad jest, ješto předkové naši i my po nich vedle J. M. Kr. i předkův J. M. Kr., aby ty hory a klenot země této zachován býti mohl, osobami i statky svými vedle vší své nejvyšší možnosti jsme se dotejkali a dotejkáme: i maje zprávu, že těchto časů J. M. Kr. ráčil jest na hory Kaňkovské a šmelcování v nově zaražené znamenitý náklad vynaložiti a snad, poněvadž J. M. Kr. nyní užitkův bráti neráči než přikládati, že by ty hory (čehož pán Buoh všemohúcí rač uchovati) k spuštění mohly přijíti aneb někomu jinému se dostati, což by nemohlo nežli ku potupě a posměchu tomuto království českému býti; a rozuměje tomu, že jste V. M. na tento čas pro dobré J. M. Kr. a těch hor ráčili jsem přijeti, nemohli jsme pro povinnosti své toho pominouti, abychom na V. M. žádosti této neměli vzložiti.

I poněvadž pak tomu rozumíme, že tyto hory spěšné a rychlé pomoci peněžité potřebují, a my sami náklady našimi nemohúce k tomu postačiti, abychom ty hory zdržeti a vyzdvihnouti mohli, V. M. za to prosíme, aby ty hory a klínot J. M. Kr. a V. M. mohly vyzdviženy a zachovány býti, a minci svou vlastní pro poctivost království tohoto i zemí k němu příslušejících abyste ráčili zachovati: že V. M. ráčíte při tomto sněme nastávajícím na stavy království tohoto Českého žádost vzložiti a k J. M. se milostivě přimluviti, aby Jich M. od těchto hor milosti a lásky odjímati neráčili; ale rozpomenouce se na to, že předešlých let k těm horám obzvláštní lásku Jich M. králové předešlí i J. M. Kr. tolikéž i stavové pro mnohé příčiny jsú míti ráčili, a zvláště že z těch hor na zámek Pražský i na jiné potřeby země této pomoc jest činěna byla, aby také pomoc slušnú učiniti ráčili, a to aby opatřeno bylo, aby taková pomoc od lidí rozšafných ne nadarmo ale k užitku J. M. Kr. obrácena byla. Nebo místa hodná k pavování najíti se mohu, a když by pomoc učiněna byla, té naděje jsme ku pánu Bohu všemohúcímu, že pán Buoh svou štědrou ruku otevříti a pro užitek J. M. Kr. a potěšení V. M. a této země poctivost, i také pro zachování lidu horního chudého, kteříž z těch hor živnost mají, ráčí na těchto horách rudami a na Kaňkovských kyzy naděliti; nebo abyste V. M. ráčili i o tom vědomost míti, kdyby hory Kaňkovské měly k spuštění přijíti, žeby ti všickni dokové stříbrní na těchto horách dosti užiteční, kteříž bez kyzuov se držeti a z nich rudy šmelcovati nemohu, museli v nic obráceni býti.

Při tom V. M. za to tolikéž prosíme, že se k tomu ráčíte skutečně přičiniti, aby zase zagrovna zpuosobena mohla býti, nebo jest zpráva, že let předešlých z takové zagrovny J. M. Kr. ráčil užitek míti, a těchto časuov tolikéž bychom tomu rádi byli, aby J. M. Kr. neráčil k těm horám přikládati ale užitek raději bráti.

Nébrž mohloli by to býti i za to V. M. žádáme, že to ráčíte v svém uvážení míti strany šmelcování Esová, aby v to nahlídnuto bylo a tomu se vyrozuměti mohlo, s užitkemli J. M. Kr. jest šmelcoval a šmelcuje, a kudy se na košty Kaňkovské tak mnoho nedostává; nebo nám se vidí, že tudy, že on Es mnohé košty hutní do Kaňkovských jest přičítal a přičítá, k tomu ani toho se u nás nesnáší a tomu místa dáti nemůžeme, aby on Es podle podvolení svého tak užitečně měl šmelcovati a každého týhodne stříbra do mince nositi.

A protož V. M. na tuto suplikací za milostivá a laskavú odpověď prosíme, nebo sme se dožádali i na panu mincmajstrovi, aby se k V. M. podle této suplikací naší ráčil přimluviti, a my se toho V. M. službami našimi chceme rádi odsluhovati.

Datum na Horách Kutnách v neděli první v půstě léta 1557.

 

Šefmistři a rada obecní, soudce, starší obecní

.

a na místě vší obce na Horách Kutnách





Přihlásit/registrovat se do ISP