229. Povinnosti děkana a seniorův.

1552. - Nový opis t bibliotéce knížete Jiřího z Lobkovic v Praze.

Pana děkana a seniorův povinnosti tyto:

1. Aby nad slávou boží a čistým učením ruku ochrannou drželi.

2. Aby na kněžstvo v jakém řádu, jak strany učení tak nařízení našeho, stojí, bedlivý pozor dávali.

3. Když agenda vyjde a k děkanství se pošle, ji, aby, kněze svolajíc, publice kněžím vydali, napomenuli, aby se podle ní jednomyslně v církvi chovali.

4. Kdyby jaká potřeba svolání kněžstva byla, to aby v moci měli, a pan děkan a seniorové patentem pod pečetí děkanskou s podpisem vlastních ruk kněžstvo k jistému dni citovali.

5. Strany manželstva aby obzvláštně v menších věcech vyslýchali, rozepří ne těžkých věcí se dotýkající porovnání mezi stranami činili; však co se těžkých věcí dotejče, to aby na konsistoř po dávali, tak podobně strany nedorozumění mezi kněžstvem se chovati mají.

6. Děkan a seniorové mají dáti co nejdřívěji pokladnici udělati, ta u děkana zůstane a klíče seniorům se dají.

7. Každého čtvrt léta při Suchých dnech konvokací aby měli, a po 15 gr. Suchých dní každý kněz skládati povinen bude, a tu k pobožnosti a řádům dobrým napomenouti se mají.

8. Kdyby někdy fary kněz dostati anebo pro starost a nemoc dlouho pracovati nemohl, anebo že by žena a děti po chudém knězi osiřely, děkan a seniorové aby podle zdání svého z pokladnice je fedrovali.

9. Kdyby který pan farář z lásky a z své dobré vůle částku statku svého k děkanství od kázati chtěl, takový kšaft aby svůj průchod měl, a to do pokladnice aby se shromažďovalo, však kšaftové do konsistoře mají odsíláni a tam publikováni i tam potvrzováni býti.

10. Při kterém děkanství pečeti nemají, aby udělati dali; dosésti (sic!) se má to, co děkan a seniorové za dobré uznají.




Přihlásit/registrovat se do ISP