211. Listy královské, jimiž Ferdinand některé důchody a statky Starému a Novému městu Pražskému a dvaceti pěti městům královským v `Cechách navracuje.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM. 1549, 8 a 27 května. - MS. v arch. česk. místodržitelství.

1. Město Králové Hradec. - J. M. Kr. ráčil jest nejedny ponížené žádosti purkmistra, konšel i vší obce města Hradce nad Labem slyšeti a též město v níže položených artikulích z milosti své královské takto opatřiti, poroučejíc J. M. přístně, aby dotčené město, což jim tak J. M. Kr. činiti ráčí, na tom přestali a dalšími žádostmi a vznášením těžkostí svých, v kteréž jsou skrze své provinění vešli, J. M. nezaneprázdňovali a tak se dále chovali a jedni druhých napomínali, jakž věrným poddaným k králi a pánu svému dědičnému činiti náleží, aby J. M. Kr. těch milostí od nich zase odníti příčiny jmíti neráčil.

Item, J. M. Kr. ráčí v městě Hradci ouředníky k přijímání a zase vydávání duochoduov na vychování kněží, žákuov a chudých v špitálích toho města ustanoviti a jisté platy na též kostely, kněží a špitály ukázati, zvláště pak vsi Lochenici oddati a nahraditi, což jest J. M. Kr. statkuov a duochoduov, prvé k faře, škole a špitáluom Hradeckým náležících, prodati poručiti ráčil, tak jakž dotčení ouředníci od J. M. Kr. registra pořádná a další poručení o tom jmíti budou. A jestližeby nad ty platy k faře a jiným kostelóm na faráře a kněží, na žáky i na chudé lidi v špitálích ukázané ještě se co nedostávalo a postačiti nemohlo, to oni Hradečtí z jiných duochoduov svých městských, neb sami z sebe zbírajíce dokládati a opatrovati mají. A což k kterému záduší peněz hotových k sobě jsou přijali, z těch ourok obyčejný ze sta kop šest kop dávati, neb za ty sumy platu na dědinách a lukách k těm zadusím koupiti neb ukázati mají, tak aby kostely, služby boží, farářové, žáci a chudí lidé v špitálích dostatečněji opatrování býti mohli. Však nad tírn nade vším J. M. Kr. sobě, dědicuom a budúcím králuom českým vrchnost pozuostavovati a každého roku od ouředníkuov z toho pořádné počty přijíti poručiti ráčí; a dotčení ouředníci nemají těch duochoduov, ani což od lidí pobožných k těm zadusím ještě dáno neb odkázáno bude, jinam obraceti než k dobrému těch záduší a špitáluov, jakž co k kterému oddáno, odkázáno a náležité bude.

Také jim Hradeckým J. M. Kr. z milosti a do vuole své k obci na opravy města, na splacení dluhuo a na jiné potřeby obecní téhož města zanechávati ráčí šest vsí, jmenovitě Lhotu za šibenicí, Lhotu nad Malšvicemi, Kluky, Plotiště, Předměřice, Všestary s platy, kůrmi, vejci, též pět rybníčkuov v násadu okolo padesáti kop s nájmem některých rolí a Labe, též cla, mejta v branách, mlýny s Labem a všecky jiné platy šosovní v městě, v předměstí z domuov a z dvoruov, z zahrad, z chmelnic, z dědin a z luk a tak z jiných věcí v okršlku téhož města ležících, kromě toho co by se k záduší a špitáluom odtud dávalo. A oni Hradečtí proti tomu mají všecky platy od starodávna do komory J. M. Kr. též panu podkomořímu, hofrychtéři a písaři komornímu zouplna platiti a vydávati.

Také J. M. Kr. lesy nad městem Hradcem ležící k opatrování osobě jedné neb dvěma poručiti ráčí, z kterýchžto lesuov k opravám mostuov a stavení obecnímu při městě Hradci, pokudž potřeba ukazovati bude, dříví darmo dáváno a každého roku do pěti a třidcíti a najvíce do čtyřidceti kop grošuov českých k palivu prodávati a ty peníze ku pomoci na ty opravy mostuov u města Hradce týmž Hradeckým vydávány býti mají.

A při tom J. M. Kr. nynějšímu i budúcímu rychtáři v městě Hradci poroučeti ráčí, vedle nuředníkuo k spravování a zase vydávání duochoduov a platuov špitálních volených, každého času k tomu přihlédati, aby služba boží s pilností držána byla, chudí lidé, pokudž ti duochodové na ně postačovati budou, se chovali, a při tom při všem aby se tak hospodařilo a řídilo, aby netoliko ty duochody, ale což ještě lidé dobrým oumyslem buďto almužen neb jinač k tomu dadí neb odkáží, těm chudým k dobrému a ne jinam obracováno bylo.

Jestližeby pak při týchž ouřednících jakou nesprávu poznal a žeby z své instrukcí, kterouž jmíti budou, vystupovati a k svému užitku neb jinam ty duochody obraceti chtěli, toho nemá dopouštěti, a byloliby potřebí na J. M. Kr. neb do komory české každého času vznášeti.

Actum na hradě Pražském v středu po svatém Floriánu


[majestáty dvaceti pěti městům královským dané datovány jsou dnem 8 května; Starému a Novému město Pražskému dnem 27 května 1549] léta od narození syna božího 1549.

2. Město Chrudím král Ferdinand na prosby vší obce opatřil (jako Hradec Králové) ["obdarování" ostatním městům dané, srovnavše je s "milostí královskou" Hradeckých, podáváme zkráceně, na kolik jest s potřebu], že ouředníky k špitálu ustanovil, platy na chudé lidi ukázal... Než co se faráře, kněží a jiných osob kostelních dotýče, poněvadž oni Chrudimští neukazují, aby předešle jaké zvláštní platy k kostelu a na faráře jměli a z sebe na to sbírali, to oni ještě činiti mají a sami jako i prvé službu boží opatrovati." Nad špitálními důchody král vrchnost sobě pozůstavuje.

"Také jim J. M. Kr. z milosti a do vuole své královské k městu Chrudimi zanechávati ráčí dvou rybníkuov, a k tomu J. M. Kr. s panem Heřmanem Lhotským jednati poručiti ráčí o rybník, skrze nějž voda na město Chrudimi se vede, aby i ten rybník zase k tomu městu obrácen byl.

13. Město Sušice. V Sušici (jako v Hradci Králové) důchody na vychování kněží, žákův a špitálu a jisté platy na chudé lidi, na kněží i kostely.

"K tomu také jim Sušickým J. M. Kr. pro dostatečnější vychování těch chudých, kosteluov, kněží a žákuov ten plat z dědin, z luk, z mlýnuov, který jsou oni Sušičtí z sebe každého roku k rychtě dávali, jmenovitě devět kop dvadceti grošuov dva peníze česká a k tomu tři kopy grošuov z rybníčku Frauenwisen řečeného milostivě přidávati ráčí." A což by postačovati nemohlo, to aby Sušičtí z jiných důchodův svých opatrovali, "tak aby služba boží, špitál a chudí lidé v almužnách mimo předešlý zpuosob nehynuli a se neumenšovali."

"A k tomu oni Sušičtí mají sobě k obci spravovati a užívati rybníku nad městem ležícího a řeky kus, která jde od Taraškova jezu z veliké řeky až do mlýna Taraškova. Jiné pak vesnice a řeky a duochody rychty J. M. Kr. k zámku Karlšperku obraceti ráčí, však ráčí k tomu milostivě povolovati, aby z těch vesnic, které jsou od pánuov Švihovských drželi, odjinud piva nebrali než z města Sušice, a to má státi a trvati též do vuole J. M. Kr."

"Cla, mejta v branách, kromě která jsou s rychtou k Karlšperku obrácena, i jiné všecky duochody v městě i z předměstí J. M. Kr. při týchž Sušických zanechávati ráčí." Z čehož platy komorní odváděti mají.

Rychtář císařský má dohlížeti na důchody kostelní a špitální.

14. Město Stříbro. V Stříbře (jako v Hradci Králové) důchody na vychování kněží, žákův a špitálu a jisté platy na chudé lidi, kněží a kostely.

"Mimo to dvě vsi: Mlíkov a Vrbice, též cla, mýta v branách, mlýny a což v městě z domův, krámů a obchodův, z předměstí z dvorův, z štěpnic, z chmelnic, polí, luk a což tak v okršlku města leží, se schází." Z čehož platy komorní odváděti mají.

Rychtář císařský má na důchody kostelní a špitální dohlížeti.

15. Město Vysoké Mejto. V Mýtě Vysokém (jako v Hradci Králové) důchody a jisté platy na vychování kněží, žákův a špitálu. K tomu pro opravu města, "dluhů placení a jiné potřeby obecní J. M. Kr. zanechávati ráčí tyto níže psané důchody a vesnice, totiž: ves Rež, Vratslav, Dčbánov, Sedlištky, Lhotu, Vinary, Vánice, Chotěšiny, Brč, úrok z rolí Šnakovských, z luk, zahrad, šlejfíren, z louky od kněze Prokopa odkázané, při tom čtrnácte rybníkuov v násadu sto a dvatceti kop, jakž v registřích zejména doloženy budou." Nad čímž král vrchnost si zůstavuje. K tomu cla, mýta a t. d. Z čehož platy komorní odváděti mají.

Rychtář císařský dohlížeti má na důchody kostelní a špitální.

16. Město Dvůr. Ve Dvoře (jako v Hradci Králové) důchody a jisté platy na vychování kněží, žákův a špitálu. Jestližeby ty platy postačovati nemohly, mají Dvorští z jiných důchodův městských neb sami z sebe to opatrovati.

K tomu "J. M. Kr. k témuž městu Dvoru osm rybníčkuov a lesuov k témuž městu od starodávna náležících k jich oužitku obecnímu zanechávati a nad tím sobě vrchnost pozuostavovati ráčí." Též cla, mýta etc, z čehož platy komorní odváděti mají.

Rychtář císařský má dohlížeti na důchody špitální a kostelní.

17. Město Mělník. V Mělníce (jako v Hradci Králové) důchody a jisté platy na vychování kněží, žákův a špitálu. "A nad to, což k kostelu a špitálu v registřích ouředníkuom duochoduov ukázáno bude, J. M. Kr. jim Mělnickým zanechávati ráčí mlýn "kalousovský", též mlýn v Skuhrově s sladovnu a vinicí, a třetí mlýn pod městem s platy z dědin okolo města, též se všemi jinými platy, cly, mýty ac. Z čehož platy komorní odváděti mají."

Rychtář císařský má dohlížeti na důchody kostelní a špitální.

18. Město Žatce. V Žatci též důchody a jisté platy na vychování kněží, žákův a špitálu. Jestližeby ty platy nestačily, mají z jiných důchodův neb sami z sebe to opatrovati. K tomu se jim ponechávají čtyry mlýny při městě ležící. Též cla, mýta etc; z čehož komorní platy odváděti mají.

Rychtář císařský má dohlížeti na důchody kostelní a špitální.

19. Město Louny. V Lounech též důchody a jisté platy na vychování kněží, žákův a špitálu. V důchody a dvůr špitálský nemají Lounští sahati a koní odtud k jiným potřebám bráti, "než aby se jimi užitečné a dobré těch špitáluov a záduší dělalo a opatrovalo. K tomu při obci zanecháno mlýnův, cel a mýt v branách i na mostě a řece Ohři. Též platův všech z domův etc v městě i na předměstí. Z čehož platy komorní odváděti mají."

"A jakž při témž městě Lounech dvůr špitální s dědinami, lukami, též třináct vsí a v nich důchodův znamenitých k špitálu a kostelům na ten čas se zanechává, ješto mimo to načby se kněží, žáci a chudí vychovávati mohli, nemalá suma zbývati těch důchoduov bude, poněvadž ti statci lépe nežli za patnáct tisíc kop grošův českých stojí, protož J. M. Kr nad tím nade vším oc vrchnost sobě zůstavuje."

Rychtář císařský má dohlížeti na důchod kostelní a špitální.

20. Město Domažlice. V Domažlicích též důchody a jisté platy na vychování kněží, žákův a špitálu. "A k dostatečnějšímu služby boží i chudých ve špitále opatrování a vychování J. M. Kr. jim Domažlickým k kostelu a špitálu povolovati ráčí vsi řečené Milovec, Borotice, Novolice a Petrovice." Nad čímž král vrchnost si zůstavuje.

"A nad to J. M. Kr. Domažlickým k obci zanechávati ráčí pro placení dluhův, stavení a opravování města i na jiné obecní potřeby šestnácte rybníkuov okolo města v násadu všech dvou set dvadceti a tří kop, a les řečený Dmont, při tom mlýny, cla a mýta v branách mostní i šrůtku a jiné platy v městě a v předměstí etc; z čehož platy komorní odváděti mají."

Rychtář císařský má dohlížeti na důchody kostelní a špitální.

21. Město Tábor. V Táboře též důchody na vychování kněží, žákův a špitálu "a na to jisté platy z bližších vesnic od města místo těch, které jest J. M. prodati poručiti ráčil," ukázati. Jestliby nepostačovalo, mají Táborští z jiných důchodův to opatrovati. Při městě se ponechává pro opravy a vody vedení na město rybník veliký řečený Jordán a k tomu jiných šestnáct malých trdelních rybníčkuov u Radimovic a Sedlce ležících; též cla a mýta v branách i na vodě, a t. d. Z čehož platy komorní odváděti mají.

Rychtář císařský má dohlížeti na důchod kostelní i špitální.

22. Město Vodňany. Ve Vodňanech též důchody na vychování kněží, žákův a chudých v špitále král ustanovil, "a prohlédajíc k jejich chudobě jim všecky rybníky a statky kromě statku Záhorčí a jednoho člověka v Pinkovicích, kteréž již prodány jsou, k spravování poručil." Co by přebývalo z těch platův, "mají dluhy městské platiti, město, kostel a jiná potřebná stavení stavěti a opravovati, mezi sebe těch duochoduov neberouc ani jinam leč k obecnímu dobrému toho města neobracejíc." Nad čímž král vrchnost si zůstavuje. Též se jim zanechávají cla, mýta v branách, mlýny, řeka Blanice a což se schází v městě i na předměstí z domův etc. Z čehož platy komorní odváděti mají.

Rychtář císařský má dohlížeti na důchody kostelní a špitální.

23. Město Kouřím. V Kouřimi též důchody a jisté platy na vychování kněží, žákův a špitálu. "Pro opravy města a jiné obecné potřeby zanechávati ráčí J. M. Kr. dvou rybníků, jeden veliký pod městem a druhý, z něhož se voda na mlýny a město vede; při tom cla etc. Z čehož platy komorní vydávati mají."

Rychtář císařský dohlíží na důchody kostelní a špitální.

24. Město Klatovy. V Klatovech též důchody a jisté platy na vychování kněží, žákův a špitálu. Též se jim zanechává "pro postavení věže a k opatrování dostatečnějšímu věcí obecních deset mlynářův a dvořákův u města ležících, z šlejferen platy, lesy všecky, kromě těch, kteréž k statku Loubskému náležejí; tři rybníky, jeden řečený Novákovský, druhý pod ním a třetí, který slově Šedík, do nichž okolo dvou set sedmdesáte čtyři kopy se sází;" též všecka cla etc. Z čehož platy komorní odváděti mají.

"A jestližeby od J. M. Kr. pro příležitost statek Loubský k tomu městu koupiti chtěli, J. M. jim toho statku jako komu jinému příti ráčí; však oni Klatovští J. M. Kr., budouli jej chtíti koupiti, v témdni neb ve dvou nedělích najdél to oznámiti a s J. M. jednati mají. Pakliby v tom času se neohlásili a toho statku koupiti nemínili, aby J. M. vědomost míti a s jiným se v jednání dáti ráčil."

Rychtář císařský má dohlížeti na důchody kostelní a špitální.

25. Město Slané. V Slaném též důchody a jisté platy na vychování kněží, žákův a špitálu. Též se jim ponechává cla, mýta, mlýn a rybník, z kterého vodu na město a na mlýn vedou, platy z města etc. Z čehož platy komorní odváděti mají.

Rychtář císařský má dohlížeti na důchody kostelní a špitální.

26. Staré město Pražské. Na prosby purkmistra, konšelů i vší obce Starého města Pražského navracuje král Ferdinand témuž městu některé důchody. "Při tom přísně poroučeti ráčí, aby rychtář, purkmistr a konšelé ty důchody tak zřídili a opatrovali, aby oni sami ani ti, kteří nad tím usazeni budou, k svému užitku jich nebrali ale na obecné potřeby toho města rozšafně obraceli a tak s tím vůkol šli, kdyžby J. M. Kr. to míti ráčil, aby z těch důchodův počet pořádný učinili.

Předkem, J. M. Kr. jim Pražanuom Starého města navracovati a pouštěti ráčí clo a mejto na mostě Pražském, jakž od starodávna dáváno bývalo, aby to ještě brali, výše žádného neobtěžujíc a celným svým obtěžovati a přijímati nedopouštějíc, a z toho důchodu mají a povinni budou týž most i věže a brány i jizby při něm vedle potřeby každého času, tak aby nečasným opatřením na tom mostě i věžích škoda se nedala, opravovati; však J. M. Kr. při témž mostě ty věže a brány v své mocnosti každého času pozůstavovati ráčí. Též jiná cla a důchody v branách, horské a pořické i brány v Menším městě Pražském jim se propouštějí, a oni mají proti tomu cesty a silnice, tu kdež náleží a kdež sou to předešle činili, tak aby formané a jiní lidé, kteříž k městu jedou, nad tím těžkosti a škody neměli, i dláždění v městě opravovati a purkmistru a konšelům Menšího města Pražského z těch cel na dláždění téhož města každého roku 30 kop gr. česk. vydávati, než což by ven z města potřebí bylo na silnicích a cestách opravovati, to oni Pražané sami zastupovati a na to náklad činiti mají.

Druhé, jim J. M. Kr. do vůle své královské pouštěti a zanechávati ráčí porybné tu v Starém městě Pražském, však mají k tomu s pilností dohlídati a to osobou hodnou opatrovati, aby lidé mimo slušné a spravedlivé obtěžováni a přesazováni neslušným braním ryb a dáváním toho porybného nebyli. K tomu mají z toho porybného "bratřím" k svatému Jakubu a do kláštera matky boží "na písku" v Novém městě Pražském po dvou kapřích, neb za každý kapr, kdyžby tíž bratří kaprův vzíti nechtěli, po dvou bílých groších každý pátek vydávati.

Třetí, jim J. M. Kr. na obecné dobré a splacení dluhův též do vůle své povolovati ráčí, aby oni, počnúc ode dne Svátosti nyní minulé, ze všech cizích vín do Starého města přivezených a vyšenkovaných, kromě malvazí, ryvoly a jiných vlašských vín, z každého žejdlíku po malém penízi bráti mohli; a z toho důchodu aby perkmistru J. M. Kr. každého roku k ouřadu jeho k prvnější službě 15 kop grošuov českých dávali a dávati povinni byli.

Čtvrté, mlýny, řeku, přívozy, váhu kořennú, z kotcův, z krámův jarmareční tržní a jiné případní městské obecní důchody a platy od starodávna bývalé, též platy z zahrad, z chmelnic, z ostrovův,

z břehův, kromě zahrad, kteréž drží Jan Kolský, ty se jim též k obci pouštějí; však břehy k sanytru vaření, též skrz jezy svobodně s dřívím i jinými potřebami plavení, J. M. Kr. vymieňovati a pozůstavovati ráčí.

Páté, J. M. Kr. k tomu povolovati ráčí, aby od toho dne počnouc ungelt měšťané Pražští tak dávali jak jsou jej prvé dávali.

Šesté, ráčí jim též z milosti a do vůle své královské k obci pro vychování koní a čízení města povolovati dvůr poplužní Strašnice řečený se třmi člověky při témž dvoře sedícími, se vším příslušenstvím; ten k obecnímu dobrému držeti a spravovati mají.

Co se pak špitáluov, kostelův farních a jiných duchovenství a záduší v tom městě dotyce, nad těmi nade všemi důchody a statky J. M. Kr. sobě též vrchnost pozastavovati ráčí. A ouředníci i kostelníci k spravování těch důchodův J. M. přísahami zavázáni býti mají, tak aby důchodův k kterémukoli špitálu a záduší náležících, neb což ještě od lidí pobožných kterému špitálu a záduší dáno neb odkázáno bude, jinam než tu a v ta místa, kdež to nadáno jest neb odkázáno bude, neobraceli ani sobě neosobovali. Jakož pak z toho tu a v těch místech, kdež J. M. Kr. poručiti ráčí, počty pořádné činiti povinni budou; neb J. M. Kr. neráčí býti úmyslu těch důchodův umenšovati ale raději přičiňovati, aby při týchž špitálích a záduších skutkové milosrdní se dáli a čest a chvála boží v týchž kostelích rozmáhati se mohla. Jakož pak k tomu ke všemu, jak a na který způsob se toto týmž Pražanům navracuje a dává, hejtman a rychtář J. M. Kr., aby se to tak všelijak a pořádně řídilo, s pilností přihlídati a uznalliby jaký nedostatek a výstupek, neb žeby ty důchody jinam než na obecní dobré se obracely, na J. M. Kr. vznášeti má.

Actum na Pražském hradě v pondělí po křížové neděli léta etc 49.

27. Nové město Pražské. Na prosby purkmistra, konšelův i vší obce Nového města Pražského navrátil král Ferdinand témuž městu některé důchody.

"Předkem, J. M. Kr. ráčí Pražanům Nového města Pražského k obci pouštěti a navracovati cla v branách, totiž koňské, svinské a vyšehradské, též clo peněžité z dříví na řece Vltavě; než dříví vejtonní J. M. Kr. sobě pozůstavovati ráčí a cožby dříví ku potřebě hradu Pražského splaveno bylo, neb žeby J. M. Kr. neb rady komory J. M. rozkázali komu propustiti, z toho nemají žádného cla bráti.

Mlýny se jim též propouštějí však s tou výminkou, aby každého času svobodné plavení skrze jezy bylo a oni aby v tom žádné překážky nečinili.

Item, přívozy, platy z zahrad, z chmelnic, též clo z dobytkův, z koní, jarmareční, tržní z krámuov, z vody vedení a z jiných obchodů městských, kteří jsou se jim předešle z toho města zbíhali, i vápenici J. M. Kr. jim pouštěti ráčí.

Také jim J. M. Kr. na obecné dobré a splacení dluhův též do vůle své povolovati ráčí, aby oni, počnúc ode dne Svátosti nyní minulé, ze všech cizích vín do Nového města Pražského přivezených a vyšenkovaných, kromě malvazí" a t. d. jako u Staroměstských; podobně v příčině ungeltu. Pro chování koní povolen jim dvůr poplužní Malešice.

Špitály, kostely farní a jiná duchovenství a záduší jako v Starém městě Pražském.




Přihlásit/registrovat se do ISP