180. Ferdinand 1 pozůstavuje všechny důchody a platy zádušní, kteréž byl někdy Kouřimským odjal, témuž městu a zavazuje se, že nikdy více odcizovány nebudou.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM. 1547, 30 září. - MS. v arch. města Kouříma.

My Ferdinand etc. Oznamujem tímto listem všem, jakož jsme z příčin hodných městu našemu Kouřimi všecky důchody pozemské odjíti ráčili, mezi kterýmiž také některé platy zádušní k kosteluom, k špitaluom náležely, i nechtíc my, aby co toho k záduší náležitého a nadaného odjato, odcizeno a jinam obráceno a tudy služba buoží umenšena býti měla: protož s dobrým rozmyslem, naším jistým vědomím, s radú věrných našich milých, mocí královskou v cechách a zvláštní milostí naší královskou všech těch platuov a statkuov zádušních při témž městě našem Kouřimi pozuostavovati ráčíme, tak aby to ke cti a chvále pánu Buohu všemohúcímu při kostelích a špitálích, jakž od starodávna bývalo, zuostaveno, zachováno a pořádně, jak bychom jednoho každého času my, dědicové naši a budoucí králové čeští o tom nařídili, vydáváno a spravováno bylo bez umenšení; neb sobě, dědicuom a budoucím našim králuom českým vrchnost na tom i na těch lidech, kteříž tak platy k těm zadusím vydávají, pozuostavovati a vyhrazovati ráčíme. Však protosami sebe, dědice naše a budoucí krále české v tom zavazujeme, že nyní i na budoucí věčné časy těch platuov a důchoduov zádušních k kosteluom a špitaluom nadaných jinam odcizovati ani obraceti nemáme a moci míti nebudeme, než těch při dotčených kostelích a špitálích zanechati ráčíme, a jednoho každého času, kdyby se nám, dědicuom našim a budoucím králuom českým, jakž vejš oznámeno, zdálo, podle vuole naší k tomu osoby zříditi a v tom řád ustanoviti, podle kteréhož ti obyvatelé města našeho Kouříma, nynější i budoucí, poslušně a bez odporu se zachovati povinni budou. Tomu na svědomí pečeť naši královskou k listu tomuto přivěsiti jsme rozkázali.

Dán na hradě našem Pražském v pátek po sv. Michalu archandělu Páně léta od narození syna buožího 1547 a království našich římského sedmnáctého a jiných jedenmecitmeho


[v stejná slova jako Kouřimským navráceny platy a důchody zádušní též městům Táboru a Čáslavi].




Přihlásit/registrovat se do ISP