177. Ferdinand 1 městu Čáslavi navracuje privilegia odňatá a nový řád s obmezením jich svobod ustanovuje.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM. 1547, 24 září. - V archivu města Čáslavě.

My Ferdinand etc. Oznamujem tímto listem všem vuobec, jakož jsou opatrní primas, purkmistr, konšelé i všecka obec města našeho Čáslavě znamenitě proti nám přečinili a v nemilost naši královská upadli, a skrze takové provinění všecka svá privilegia, svobody a výsady od císařuov, králuov českých, slavné paměti, předkuov našich i od nás jim nadané provinili a nám v moc i sami sebe na milost i nemilost poddali: ale prohlédajíce my na jejich ponížené, poddané, pokorné prosby i také přímluvy, kteréž jsou za ně od najjasnějšího Ferdinanda, arciknížete rakouského, syna našeho nejmilejšího a duostojných biskupuov olomouckého i také vratislavského a osvíceného Václava knížete, těšínského, ouředníkuov a rad našich z království českého, markrabství Moravského, knížetství Slezského a z obojího Horního i Dolního markrabství Lužického, věrných našich milých, učiněny, z přirozené milostivé vuole naší jakožto král křesťanský vzhlédnouc na ustavičné prosby a jsouc hnuti milosrdenstvím tu milost primasovi, purkmistrovi, konšeluom i vší obci dotčeného města Čáslavě učiniti a nechtíc jich dokonce bez jistých výsad, svobod i privilegií zuostaviti, dole jmenovaná privilegia na níže psaný zpuosob jim zase dáti a navrátiti ráčili. Totiž: list krále Jana na ustanovení řádu a práva, pivováry, krčmy, na platy etc; dán v Lucemburku léta 1330 v neděli provodní.

Item, list krále Václava, kterýmž povoluje, aby mohli tak muž jako žena svůj statek poručiti a ktož by bez poručenství umřel, aby na nejbližšího přítele ten statek přišel; datum v Praze 1372, xiii calendas Novembris.

Item, list císaře Karla, kdyžby jeden měštěnín druhému co prodal a druhý koupil a před právem vzdal, a potom ten grunt den a rok pokojně držel, nemá od žádného křesťana ani žida více z toho naříkán býti; datum v Praze léta 1375 (sic) II idus Novembris.

Item, krále Václava list, aby sobě po 3 léta každý rok z důchodů 100 kop vyrazili; datum v Praze 1386 jedenáctého dne měsíce Augusti.

Item, list krále Václava na 3000 kop grošuov na pomoc berně daný; datum v Žebráku léta 1398 v středu po svatém Martině.

Item, list krále Václava římského, kterýmž popravu jim dávati ráčí; datum v Žebráku léta 1404 pátého dne měsíce Januarii.

Item, krále Václava list 10 zlatých k oltáři povolení knězi nadati; datum na Karlštejně léta 1405 pětmecitmého dne měsíce dubna.

Item, krále Václava list, že ještě za 10 let pořád zběhlých za ten plat, kterýž do komory dáti měli, sto hřiven položiti mají; datum v Praze léta 1409 ten čtvrtek před nedělí Laetare.

Item, list císaře Zikmunda, aby za 15 let pořád zběhlých berní sto a deset kop sobě vyrazili; datum v Benešově léta 1437 jedenáctého dne měsíce Novembris.

Item, krále Ladislava list, jímž povoluje 100 kop grošuov za šest let aby sobě z berně vyrazili; datum v Praze léta 1454 osmnáctého dne měsíce máje.

Item, krále Ladislava potvrzení; datum v Praze patnáctého dne měsíce máje léta 1454.

Item, krále Jiřího konfirmací na pořádek práva Čáslavského a na nápady; datum na Horách Kutnách 1 dne měsíce Novembris léta 1466.

Item, krále Jiřího povolení, aby do komory ročně více 100 kop grošuov nedávali, kromě toho co podkomořímu dáti jsú povinni; datum v Praze v sobotu po přenesení sv. Václava léta 1468.

Item, krále Vladislava konfirmací všech privilegií i na červený vosk; datum v Praze 22 dne měsíce máje léta 1472.

Item, krále Vladislava list, v němž výpověď na dvory, dědiny a domy v Čáslavě jest napsána; datum léta 1478 v pátek před svatým Jiřím.

Item, dva listy krále Vladislava, že jim z těch 48 kop grošuov 12 kop grošuov za úřadu obnovení ulevuje, kteréhožto jednoho listu datum v Horách Kutnách v pondělí před svatů Gerdrutú léta 1484 a druhého též na Horách Kutnách v pátek na svatého Řehoře léta ut supra.

Item, list krále Vladislava na jarmark na den svatého Floriana; datum na Horách Kutnách v pátek před svatým Benediktem léta 1484.

Item, krále Vladislava list na krčmu jednomu měšťanu; datum na hradě Pražském v pátek po svatém Vítu léta 1490.

Item, list krále Vladislava na clo, kteréž v městě bráti mají podle nadání císaře Karla; datum na Budíně ve čtvrtek den svatého Jeronýma léta 1490.

Item, krále Ludvíka list za 10 let pohořelým platy odpouští; datum na hradě Pražském ve čtvrtek po svatém Františku léta 1522.

A těch listuov svrchu dotčených jim sme milostivě potvrdili a tímto listem naším, mocí královská v Čechách, jistým vědomím s radou věrných našich milých, jakožto král český, pokudž jsou jich předešle až posavad v užívání byli, potvrzujem; jestliže by pak přes to které listy, privilegia a svobody měli a před nás jich nebyli předložili, ty moci žádné míti ani jich užiti nemají...

Ostatní puntíky jako u Kouřímských, totiž:

Rychtářem císařským obmezení, apelace že do města Jihlavy přestává, cechy že se vyzdvihují, odúmrtí tolikéž i pokuty za mordy, pálení, loupeže, násilí, cizoložství a faleš do komory královské že spadají, při dávání a spravování cel, ungeltův, soli že podle usazení královského držeti se mají.

Tomu na svědomí pečeť naši královskú k listu tomuto sme přivěsiti rozkázali a rukou vlastní se podepsati ráčili.

Dán na hradě Pražském v sobotu po svatém Matouši, apoštolu a evangelistu Páně, čtyrmecitmého dne měsíce září léta od narození syna božího tisícého pětistého čtyřicátého sedmého a království našich římského sedmnáctého a jiných jedenmecitmého.




Přihlásit/registrovat se do ISP