161. Poznamenání osob stavu panského a rytířského, jichž statky léta 1547 v manství uvedeny byly.

Konc. v archivu česk. místodržit.

Pan Arnošt z Krajku uvedl v manství panství Mladou Boleslav, totiž zámek a město, zámek pustej Michalovice se vším a všelijakým jeho příslušenstvím.

Pan Václav z Vartenberka postoupil J. M. Kr. panství Krupeckého a podle toho polovici zámku a města Lippého i s vesnicemi, k tomu také městečko Jezvej i s vesnicemi,item, čtvrtej díl zámku a města Lippého i s jinými k tomu přináležejícími vesnicemi,item, zámek Chudý Hrádek řečený i s vesnicemi,item, zámek Jestřebí s městečkem i s vesnicemi i s jiným vším a všelijakým k nadepsaným zámkuom příslušenstvím v manství jest uvedl.

Pan Adam z Vartenberka uvedl jest v manství zámek Zvířetice se vším a všelijakým jeho příslušenstvím, ale léta 1560 od slavné paměti císaře Ferdinanda bylo mu povoleno, aby takový statek dědičně prodati mohl; však proti takovému povolení týž pan Adam jest připověděl, že jiný statek, který by za tu sumu, za kterú Zvířetice prodá, stál, zase v manství uvésti chce. A J. M. C, nynější pán náš, ráčil jest té věci bratřím z Vartmberka až do příjezdu svého sem na hrad Pražský z kanceláře své české dvorské odložiti.

Pan Diviš Slavata uvedl jest v manství dvoje panství Košmberk a Chlum, zámek pustej Paběnice, zámek pustej Tamberk s městečky, vesnicemi a vším a všelijakým jich příslušenstvím; však potom léta padesátého prvního J. M. císař Ferdinand milostivě mu povoliti ráčil, aby týž pan Slavata dluhy své splatiti mohl, aby některé vesnice dědicky prodati mohl, jako ves Radovesice, Lipce, Domaněvice, zámek Tamberk, ves Žakanov, Kalovice, Chrastnou, Lazice, Ledeckej mlejn a ves Chuchelnej.

Hrabě Mauric Šlik uvedl v manství panství Planou se vším a všelikým jeho příslušenstvím.

Hrabě Kašpar Šlik uvolil se, jakž revers jeho ukazuje, všecken statek svuoj dědičný v manství uvésti, jakž jest pak potom zámek Hauenštejn, item, zámek pustý Himlštejn se vším a všelijakým jich příslušenstvím v manství uvedl.

Pan Arnošt Jilemnický uvolil se a připověděl statek svuoj Jilemnický se vším a všelijakým jeho příslušenstvím, též i jiné statky své dědičné všecky v manství uvésti, ale jakž zpráva jest, neuvedl než toliko půl statku Jilemnického.

Václav Žehušický uvedl v manství statek svuoj Tupadla řečený se vším a všelijakým příslušenstvím. Ale léta 1560 v pátek po sv. Jiří prodal jej a do desk dvorských vložil Jan Žehušický na povolení a relací slavné paměti císaře Ferdinanda takový statek městu Čáslavi; ale Čáslavští při J. M. C. na ten statek léna sou nehledali a tak léno promlčeli, pročež jest je J. M. C. prokurátor před soud dvorský obeslal, ale oni se v žádný soud s J. M. C. dáti nechtěli, než milosti hledají.

Jan Vrabský uvedl v manství statek Vrabí se vším a všelijakým jeho příslušenstvím.

Jiřík Vchyňský uvedl jest v manství tvrz Kuří s dvorem poplužním i s platy. Ale taková tvrz, dvůr poplužní a platy na relací slavné paměti císaře Ferdinanda z desk dvorských vymazány jsou.

Václav Valkoun uvolil se městečka Třebenic a některých vesnic zase J. M. C. postoupiti i s tisícem kopami groši, které na nich zapsané jměl.

Tyto níže psané osoby také obeslány jsou:

Pan Jiří z Valdštejna uvolil se díl svuoj na Hostinném, a zdědili díl bratra svého, i ten také v manství uvésti.

Pan Bořek z Donína uvolil se všecek díl svuoj otcovský, který na něj, když se s bratřími rozdělí, přijde, v manství uvésti.

Hrabě Henrych Šlik uvolil se, že všecek statek svuoj v manství uvésti chce.

Hrabě Jeroným Šlik uvolil se podle postoupení kraje Loketského panství Mošovské v manství uvésti.

Pan Henrych Mikuláš nedržel jest prvé žádného statku manského než Oudlice, protož v jeho reversu o žádném jiném statku, který by v manství uvésti měl, zmínka se nečiní.

Henrych Haugvic uvolil se díl svuoj na Kopidlně v manství uvésti, též připověděl, jestliže díl bratra jeho na něj přijde, že jej také v manství uvésti chce.

Zdeslav Vrabský uvolil se všecek statek svuoj v manství uvésti, ale jaký to statek jest, v reversu není obsaženo,

David Boreň uvedl jest v manství statek svuoj Míkovice léta 1547. Ale potomně na relací slavné paměti císaře Ferdinanda týž statek zase z desk dvorských vymazán byl. A však revers jeho ještě před rukama jest.




Přihlásit/registrovat se do ISP