145. Král Ferdinand obec Čáslavskou pod jistými výminkami opět na milost přijímá.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM, 26 července 1547. - V archivu Čáslavském.

J. M. K., pán náš nejmilostivější, ráčil jest se na ponížené prosby a přímluvy na tomto milostivě a konečně ustanoviti: že J. M. K. poddaným svým Čáslavským jejich provinění a přečinění a jiné, čehož jsou se proti J. M. dopustili a v hněv a nemilost J. M. upadli, z přirozené královské milosti a dobroty milostivé promíjeti a odpouštěti ráčí, na ten konec, aby nížeji položené artikule všecky i na díle podané a beze všech odtahů vyplnili a J. M. K. také dále naříditi ráčí, pokudž se J. M. za potřebné zdáti bude, což by J. M. K. a J. M. poddaným k pokoji dobrému a užitečnému sloužilo a bylo.

Nejprve, aby od těch závazkův a zápisův při času sv. Martina minulého vzdělaných dokonce pustili a hned aby se J. M. K. dostatečně zapsali, že v tom dále nechtí státi a na nejprvnějším sněmu obecním předkem a přede vším pečeť svou městskou od těch závazkův a zápisův vzdělaných vyžádají a preč ji vezmou.

Všecky a všelijaké psaní, spisy, přípisy, kteréž jsou koli v tom času zdělány, jejich závazky, kteréž mezi nimi a jich spoluzápisníky se zběhly, k tomu také, jakéž jsou kolivěk od Hanuše Fridricha, někdejšího kuríiršta saského, a jiných stavův neb obzvláštních osob z tohoto království neb z jiných J. M. K. zemí psaní a listy, J. M. K. se dotýkající, přijali, ty aby J. M. K. k rukám beze všeho meškání vydali.

Aby všecky privilegia, svobody, kteréžkoli dotčené město jmá, nic ovšem nevymíňujíc, kteréž se jich samých dotýkají a od předešlých císařův a králův českých i J. M. K. týmž Čáslavským nadány jsou, bez ujmy obecním svobodám a privilegiím stavův království Českého, J. M. k rukám a v moc J. M. K. vydali a na tom přestali a dosti měli, jaký jim J. M. K. dále řád ustanoviti a jaké svobody z těch jejich dáti a navrátiti ráčí.

Tolikéž, aby cechové města Čáslavi všecky své svobody J. M. K. k rukám dali.

Aby všecku střelbu se vším a všelijakým k ní příslušenstvím, kulemi, prachy z města Čáslavi J. M. K. hned vydali a na hrad Pražský přivezli.

Aby také všickni měšťané a obyvatelé čáslavští všechny ručnice, zbroje a jiné bráně kromě mečův a jiných malých braní na rathouz přinesli, a odtud sem na hrad Pražský J. M. K. dovezeny byly.

Dále, aby také J. M. K. poddaných města Čáslavě, obecní statkové pozemští buď dědiční neb zápisní spolu se všemi zápisy, spravedlnostmi na to svědčícími J. M. K. v moc dskami zemskými a jinak postoupeni byli.

Aby také J. M. K. všecka cla města Čáslavě, kteráž mají, pustili a dali.

Aby také J. M. K. dědicům a budúcím králům českým na budoucí věčné časy z každého věrtele piva, kterýž se tu svaří neb přiveze, groš bílý a z každého strychu sladu, kterýž se z města vyveze a prodá, též groš bílý dávali a spravovali.

10. Tolikéž aby ungelt z váhy ze všeho, tak jak se to v tejně zachovává, J. M. K. a J. M. dědicům a budúcím králům českým také dávali a spravovali.

Avšak sobě při tom J. M. K. vyhrazovati a zřetelně pozůstavovati ráčí obzvláštní osoby v městě J. M. Čáslavi, kteréž jsou proti J. M. K. mocnosti, vrchnosti a důstojenství skutečně přečinily, ty aby J. M. K. podle jich zásluhy a provinění trestati dáti ráčil. A tak když se to všecko od týchž Čáslavských bez umenšení vyřídí a vykoná, tehdy J. M. K. mimo tyto výš psané artikule poddaných svých a obyvatelův Čáslavských pro jejich svrchu dotčená provinění a přečinění, kterých jsou se až posavad proti J. M. K. dopustili, neráčí dále trestati, nýbrž k milosti a v J. M. ochranu a obranu bíře a jim i s ženami, dětmi a statky jich všecka jiná trestání a nemilost královskou promíjeti a jejich milostivým králem a pánem býti ráčí. Actum na hradě Pražském v outerý po sv. Jakubu, apoštolu božím, léta 1547.

A to všecko mají vyříditi a v pondělí den sv. Petra v okovách osoby zase sem postaviti.




Přihlásit/registrovat se do ISP