273. Artikule sněmovní.

(MS. v knihovně knížete Jiř. z Lobkovic v Praze.)

Tito artikulové na sněmu obecním ode všech stavův svoleni jsou při přítomnosti krále J. M, kterýž držán byl na hradě pražském v pondělí po svatém Jiří (28. dubna) léta 1539.

Jakož J. M. Kr. ráčil jest vznésti na všecky stavy království českého a oznámiti, kterak by z jistých a mnohých špehův, kteříž se na tom srovnávají, tomu vyrozuměti ráčil, že by císař turecký, nepřítel všeho křesťanstva ukrutný, na J. Kr. M. země a poddané osobou svou s velikou mocí na záhubu a zkázu týchž zemí a království strojil se a táhnouti chtěl, a J. M. Kr. napomínati i žádati ráčil, jestli že by taková přišla potřeba, aby království toto a obyvatelé v něm hotovost majíce, J. M. Kr. zemí k tomuto království připojených a náležících neopouštěli: i na tom jsou se všichni tři stavové snesli a svolili, aby ze dvú tisíc kp. gr. českých jednoho jízdného zbrojného pohotově měli podle velikosti a malosti statkův, a to mezi sebou skutečně zřídili do svatého Jakuba nejprv příštího, aby každý tak s tím což naň přijde pohotově byl i ti, kteříž peníze na ourocích mají, též také i manové, svobodníci, dědinníci, nápravníci, preláti, opatové, proboštové a jiní klášterové, mistři, kollegiati, kteříž jakékoli statky, platy a důchody mají, ti všickni s tím v tom času do svatého Jakuba, jakž nahoře dotčeno jest, pohotově aby byli, a to pro obranu markrabství moravského, knížetství slezského, horních a dolních Lužic, přislali by ta potřeba, aby jich tou spěšnou pomocí podle povinnosti, kterouž jedni druhým od starodávna zavázáni sou, neopouštěli, a takový počet jízdného lidu, byla-li by toho potřeba, za čtyry měsíce pořád zběhlé jim ku pomoci drželi.

A takové svolení naše o této hotovosti nemá déle trvati než do roka pořád zběhlého. Nad to vejš aby každý ze všech stavův a napřed jmenovaných obyvatelův sám se, lidi a poddané své k veřejné hotovosti skutečně mezi tímto časem a svatým Jakubem nejprvnějším nařídil, a byla-li by toho další potřeba tomuto království i zemím k tomuto království příslušejícím, abychom jich podle svých nejvyšších možností neopouštěli.

A pro nařízení takové hotovosti J. M. Kr. aby k tomu své povolení dáti ráčil, aby sjezdové po krajích býti mohli, neb by se bez sjezdův takových jízdných vypravení naříditi nemohlo, a ti sjezdové v krajích aby držáni byli na den svatého Jana křtitele božího nejprve příštího. A J. M. Kr. aby takové sjezdy bez meškání a co nejdřív může rozepsati rozkázati ráčil, a oč jsou se stavové na tomto sněmu snesli, aby ty artikule při týchž listech, kteréž se od J. M. Kr. po krajích rozpisovati budou, též rozpisovány byly, aby o takovém zůstání a svolení všickni vědomost měli; neb na těch sjezdích tu se rovnati mají tak podle velikosti a malosti statkův, ten počet lidu, od každého rovnost v tom zachovaje, aby pohotově byl.

Item, na tom jsou se všichni tři stavové svolili, aby žádný mezi stavy se netřel, kdož by k sněmovnímu jednání nepřináležel. Pakli by se kdo dal v sněmu najíti mimo toto naše svolení, takový aby skutečně trestán byl.

A což se židův dotýče, pokudž v tomto království jsou, aby se též mezi stavy v sněm netřeli, a jestli že by který, dokudž by sněm držán byl, na paláci postižen a nalezen byl, aby do Daliborky byl vzat.




Přihlásit/registrovat se do ISP