3. Akta o sněmu, kterýž na den 29. dubna 1538 svolán byl.

3. Aktenstücke zu dem auf den 29. April 1538 berufenen Landtag.

265. Ferdinand I. zve stavy kraje prachenského za příčinou obrany proti Turku na sněm do Prahy.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM. 1538, v pátek před nedělí postní Judica (5. dubna). Opis v archivu třeboňském.

Ferdinand z boží milosti římský, uherský, český, dalmatský, charvatský král, etc.

Urozeným, statečným, slovutným a opatrným pánóm, rytieřóm, vladykám a městóm i jiným všem obyvatelem a poddaným našim kraje prachenského, věrným milým, milost naši královskú a všecko dobré vzkazujem.

Věrní milí! Jakož Vás tajno není, že sme z hodných, pilných a znamenitých příčin, mohúc to dobře učiniti mocí sněmu i naší královskú takový sněm obecní do pondělího po provodní neděli najprv příštieho odložiti a protáhnuti ráčili, i poněvadž nicméně jako prvé potřeby znamenité toho, kteréž sme Vám na témž sněmě poněkud byli oznámili, ještě před rukama jsú, a den ode dne větší potřeby nás, zemí, poddaných našich i všeho křesťanstva se velice dotýkající, nastávají: protož chtíc v tom osobu naši královskú, země, poddané naše před nepřítelem Turkem opatřiti, Vám poroučíme s pilností žádajíc i přikazujíc, abyste ten pondělí po provodní neděli najprv přieštie všickni i jeden každý z Vás k takovému sněmu obecniemu na hrad pražský se sjeli a na zajtří, totiž v úterý tím raněji na hradě pražském k jednání sněmovnímu podle starobylého obyčeje, najíti se dali. Kdež nepochybujem o Vás, že tak učiníte a v tom se k nám povolně a poslušně zachováte.

Jestliže by pak kteří nepřijeli a doma přes jisté naše poručení zuostali, kdež té naděje býti neráčíme, proto nicméně ti, kteříž se sjedu, jednati a s námi podle starobylého obyčeje zavírati moc míti a jiní tomu dosti činiti povinni budou; než z měst našich posly své, aby s plnu mocí na takový sněm vypravili. Kdež znajiec znamenitú potřebu všeho křesťanstva i Vás samých býti, tak se zachovajte jinač nečiníc. Dán, etc.




Přihlásit/registrovat se do ISP