262. Žádost a vznešení stavův o některé artikule ústní na krále.

MS. v knihovně knížete Jiřího z Lobkovic v Praze.

Co se dotýče pana Jetřicha z Vřesovic, syna nebožtíka pana Jakuba z Vřesovic, podkomořího a bratří jeho, cožkoli při J. Kr. M. v své spravedlnosti hledají, aby J. M. Kr. při té je zůstaviti a skutečně opatřiti ráčil podle suplikací.

Item, také všichni tři stavové J. M. Kr. žádají, co se pana Viléma Švihovského a spravedlivosti jeho, kteréž má v knížetství slezském, dotýče, aby J. M. Kr. k té jemu dopomoci ráčil.

Item, též také o pana Břetislava Švihovského, kdež císař Karel římský J. M. ráčil jest zapsati a majestát dáti jemu na sumu jistou, aby se J. M. Kr. ráčil přimluviti, aby jemu takový dluh zaplacen býti mohl.

Item, co se Petra Vosovského dotýče, J. Kr. M. žádají stavové, k tomu pánův úředníkův a soudci zemských, aby J. M. Kr. jemu jeho provinění prominouti a odpustiti ráčil.

Item, co se Václava Lažanského dotýče, smlúvu, kterouž jest učinil, aby k té J. M. Kr. povoliti ráčil, žádají.

Item, o pana Jiříka Jirku z Násile, aby čehož potřebuje spravedlivého při J. Kr. M. králi polském, v tom aby opatřen byl a k své spravedlnosti přijíti mohl.

Item, co se dotýče o pány Fictumy, aby mohli slyšáni býti tento soud nejprvnější, aby J. M. Kr. rozkázati ráčil.

Item, o pana Pauzara z Michnic a o paní sestru jeho, aby J. M. Kr. je při jich suplikací milostivě a při jich žádosti zůstaviti ráčil, podlé smlúvy o hory s J. M. Kr. učiněné.

Item, páni J. M. a páni rytířstvo za pana Jaroslava Vranovského a tolikéž za pány Pražany se přimlouvati ráčí, co se jeho osoby a pánův Pražan dotýče, aby J. M. Kr. to mezi stranami na spravedlivém konci postaviti ráčil.

Item, co se sirotkův někdy pana Petra Rašina z Risenburku dotýče, aby J. M. službu témuž někdy Rašínovi pozůstalou, jim zaplatiti rozkázati z té berně ráčil, za to žádají.




Přihlásit/registrovat se do ISP