3. Akta o sjezdu stavů českých pod jednou i pod obojí způsobou, kterýž na 28. května 1537 položen byl.

3. Aktenstücke zu dem für den 28. Mai1537 berufenen Landtage der katholischen sehen und utraquistischen Stände zur Verhandlung über die Religionsangelegenheiten.

253. Král Ferdinand napomíná stavy pod jednou i pod obojí způsobou v království českém, aby na zejtří po svaté Trojici na hrad pražský se sešli.

1537, v neděli po božím vstoupení (13. května). Opis v archivu třeboňském.

Ferdinand z božie milosti římský, uherský, český král, etc.

Urozeným, velebným, statečným, slovutným, poctivým, opatrným pánuom administrátorem, proboštem, děkanóm, kanovníkóm, opatóm a jiným duchovním všem, rytířóm, vladykám, Pražanóm, purkmistrem, konšelem a jiným všem obyvatelem království českého, kteříž tělo pána Krista pod jednu i také pod obojí zpuosobú přijímají, věrným našim milým, milost naši královská a všecko dobré vzkazujem. Věrní milí! Jakož jsme Vám před tím, kteříž ste římské strany, den k sjezdu a k shledání na hrad pražský druhý pondělí po svaté Trojici příští položiti a těm také, kteříž sú pod obojí zpuosobú tolikéž k takovému společnému shledání den jmenovati a připsati rozkázati ráčili: i věděti Vám dáváme, že z hodných, pilných a znamenitých příčin, o kteréž v markrabství moravském jednání pro obranu zemí a poddaných našich mieti máme, i proto poněvadž nám špehové naši oznámili, kterak Turci s velikú mocí do království uherského a na poddané naše táhnu, tak prodleného času, jakž jsme k témuž sjezdu na hrad pražský ten pondělí po svaté Trojici o víru byli položili, dopustiti ani se nám trefiti nemuože. Protož Vám všem spěšnější shledání, sjezd pokládáme, poroučejíc, abyste na ten den, totiž na zejtří po svaté Trojici na hradě pražském všickni a jeden každý z Vás, kteříž ste milovníci svaté víry křesťanské, před námi najíti se dali, níčímž se nezaneprázdňujíc ani vymlouvajíc; kdež znajíc jistu vuoli naši tak se zachovejte jinač nečiníc. Také Vám poroučíme, abyste každý z Vás, k kterémuž tento posel s listem naším přijde, jemu se ruku svú vlastní podepsali aneb sekret svuoj na papír přitiskli, abychom věděti ráčili při kterých ti poslové naši byli. Dán, etc.




Přihlásit/registrovat se do ISP