2. Zpráva o krajském sjezdu v kraji prachenském, jenž na den 16. dubna 1537 do Písku položen byl.

2. Nachricht über den Prachiner Kreistag, der zu dem 16. April 1537 berufen wurde.

252. Král Ferdinand pokládá všem stavům kraje prachenského krajský sjezd na pondělí po Svátosti do města Písku, za příčinou odevzdání listů přiznávacích komissařům královským, aby věděti se mohlo, mnoho-li na jednoho každého svolené pomoci proti Turku dáti se dostane.

1537, v neděli květnou (25. března). Opis v archivu třeboňském.

Ferdinand z božie milosti římský, uherský, český král. etc.

Urozeným, statečným, slovutným a opatrným pánuom, rytieřóm, vladykám a městóm i jiným všem obyvateluom a poddaným našim kraje prachenského, věrným milým, milost naši královskú a všecko dobré vzkazujem.

Věrní milí! Jakož Vás tejno není, kterak na nynějším sněmu, kterýž sme ten pondělí po přenesení svatého Václava na hradě pražském položiti a držeti ráčili, nám ode všech tří stavuov království českého pomoc lidmi pěšími i jízdnými proti nepřáteluom svaté víry křesťanské a pro rozšíření mezí a hranic jest svolena i připovědína, tak jakž to siřeji dskami zemskými stvrzeno a zapsáno jest, čehož Vám výpis pro širší zprávu posieláme: i poněvadž sme my osoby podle téhož sněmovního zuosíání a vyměřenie, totiž urozeného, statečného a opatrného Heralta Kavku z Kíčan, Adama Řepického z Sudoměří na Řepici, a Jiříka Bakaláře, měšťana z Písku, věrné naše milé, v kraji Vašem listy našimi zřídili, protož Vám všem v již psaném kraji sjezd ten pondělí po Svátosti najprv příští do města Písku pokládati ráčieme, poroučejíc, abyste na již dotčený ten den do téhož města přijeli a před již psanými osobami se najíti dali a listy přiznávající i registra z měst šacunkuov jim podle sněmovního uložení a dskami zapsání v moc jich dali, položili aneb na místě svém poslali, tak aby oni majíc taková registra a listy Vaše přiznávací vyšším berníkóm na hrad pražský k dalšímu rozvrhnutí co kdo a za kolik tisíc neb set kop grošuov se šacovali, poslati mohli. Kdež znajíc, že nám, království, zemiem, poddaným našim i všemu křesťanství tak znamenitá a veliká potřeba toho jest, kteráž pominuta býti nemuož, té sme celé nepochybné víry k Vám, že se v tom, puokud sněmem obecním svoleno i dskami zemskými zapsáno jest, tak zachováte a povolně najíti dáte. A my Vám to všem i jednomu každému z Vás všie milostí našie královskú zpomínati i nahrazovati ráčíme. Dán etc.

P. S. A věděti Vám dáváme, že sme soudu našeho komornieho až do pondělieho po svatém Marku evanjelistu božiem najprv přieštiem, odložiti ráčili.




Přihlásit/registrovat se do ISP