227. Nejvyšší úředníci království Českého radám komory české, aby zámek Kolín, kdež příští sněm držán bude, zřídili i ku přebývání pro krále vším potřebným zaopatřili.

V NIMBURCE, 1533, v outerý po sv. Dorotě (7. února). Orig. v arch. česk. místodržitelství.

Službu svú vzkazujem, etc. Oznamujem Vám, že jest sněm obecní položen ten pondělí po druhé neděli postní, kteráž slově Reminiscere, v městě Kolíně nad Labem a protož, poněvadž král J. M. pán náš milostivý na tom sněmě osobně býti ráčí, k tomu Vás, páni a přátelé naši milí, napomínáme a na místě J. M. Kr. i poroučíme: abyste zámek Kolín tak způsobili a opatřili, aby král J. M. pán náš milostivý bezpečně tu býti ráčil i ti, kdož by z potřeb J. M. Kr. též také i obecních tohoto království i svých samých k J. M. na zámek chodili; neb jaká jest potřeba opatření k bezpečenství téhož zámku pro J. M. Kr. přítomnost, bezpochyby že jest Vám a býti může dobře vědomé, poněvadž na ten čas ten i jiné zámky J. M. Kr. v tomto království v svém opatrování máte. A pokudž nás zpráva dochází, že ta síň veliká, na kteréž snad lidí nejvíce bude bývati a světnice při ní, potřebná jest k nějakému opevnění a štemflování, aby lidé na té půdě mohli bezpečně bejti, a protož to všecko k dalšímu opatření Vám buď poručeno; kdež znajíce toho potřebu a zvláště J. Kr. M., aby se taková věc v brzce opatřila, tímto psaním Vás jakožto pánuov a přátel našich milých nemohli jsme pominouti.

Což se pak dotajče opatření J. M. Kr. pána našeho milostivého potřebami, bezpochyby že toho neobmeškáte, poněvadž J. M. Kr. ráčí tu na Kolíně osobně býti, aby také potřebami těmi, kteréž J. M. ku opatření přísluší, opatřen býti ráčil.

Kdež nám píšete, abychom židuom těm z Žatce, zejména Žalmanovi, Chrtovi a Samuelovi glajt a bezpečenství až do příjezdu J. Kr. M. dali: pak páni a přátelé naši milí! toto Vám oznamujeme, poněvadž oni Žatečtí na majestát krále J. M. se táhnou, že my neznáme, abychom slušně přes týž majestát ty židy glajtovati mohli; než poněvadž J. Kr. M. pán náš milostivý, dáli pán Buoh zde v tomto království příjezdem svým brzce býti ráčí, budeteli k J. M. o takovou věc chtíti co promluviti, bude to při vuoli Vaší, a J. Kr. M. bude se v té věci ráčiti věděti jak zachovati.

Dán v Nimburce v outerý po sv. Dorotě panně léta etc. 31.

 

Jan z Vartmberka a na Zvířeticích,

 

nejvyšší purkrabě pražský.

 

Vojtěch z Pernštejna a na Pardubicích,

 

nejvyšší hofmistr království českého.

 

Radslav Beřkovský z Šebířova a na Liběchově,

 

nejvyšší písař království českého.

 

Volfart Planknar z Kynšperku,

 

podkomoří království českého,

 

a hejtmané krále J. M. téhož království.





Přihlásit/registrovat se do ISP